Πυρά κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) εξαπέλυσε την Τετάρτη, η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» στην πρώτη της εμπλοκή, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ελληνική φρεγάτα συμμετείχε σε επιχείρηση για την προστασία εμπορικού πλοίου, ένα κοντέινερ ιταλικών συμφερόντων με σημαία Παναμά, στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στην Υεμένη.

Με τα πυρά που εξαπέλυσε η ελληνική φρεγάτα παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Τα drones που απειλούσαν το εμπορικό πλοίο απομακρύνθηκαν άμεσα από το σημείο.

«Σε μια εμπόλεμη ζώνη το ρίσκο είναι δεδομένο. Η υπερεξασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Το ζήτημα είναι αν το ρίσκο λογικό ή εκφεύγει λογικών προβλέψεων. Θεωρώ ότι το ρίσκο είναι λογικό. Στις σύγχρονες μονάδες υπάρχουν περεταίρω δυνατότητες που δεν έχει η φρεγάτα μας» σημείωσε μιλώντας στο OPEN ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος.

Σύμφωνα με το OPEN, η φρεγάτα «Ύδρα» βρσίκεται σε νέα αποστολή, συνοδεύοντας άλλο εμπορικό πλοίο στην επικίνδυνη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας. Σε κίνηση βρίσκονται αυτή την ώρα και τα τέσσερα πολεμικά πλοία που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδες», ενώ η ελληνική φρεγάτα αναμένεται για ανεφοδιασμό στο Τζιμπουτί από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου.

Η ελληνική φρεγάτα, έχει τρεις γραμμές άμυνας: Πρώτη γραμμή άμυνας της φρεγάτας είναι τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας και αέρος, δεύτερη το πυροβόλο που χρησιμοποιήθηκε σήμερα και τρίτη γραμμή το σύστημα φάλαγξ που εμπεριέχει τρεις χιλιάδες βλήματα το λεπτό.