Ως πολύ σημαντική επίσκεψη σημειολογικά χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή έφερε ξανά στο προσκήνιο την κόλαση του πολέμου, που βιώνουν εκεί οι άνθρωποι.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι είναι εντυπωσιακή η αφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από το χθεσινό συμβάν.

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι μόνο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός στην Ελλάδα, είναι και ευρωπαίος πολιτικός αρχηγός και ηγέτης του ΝΑΤΟ. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ (ήταν) λίγο-πολύ αναμενόμενο. Από το ΠΑΣΟΚ;» διερωτώνται.

Ο έλληνας πρωθυπουργός και η αποστολή που τον συνόδευε έγιναν χθες στην Οδησσό στόχος της Μόσχας, η οποία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση, με έναν βαλλιστικό πύραυλο να εκρήγνυται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από το λιμάνι της Οδησσού.

Εκείνη την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκινούσαν μια περιοδεία στην πόλη, την οποία και ολοκλήρωσαν, αγνοώντας την επιθετικότητα των Ρώσων μέσα σε περίπου 7 ώρες.

Το επεισόδιο αυτό, το οποίο περιέγραψε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος της επίσκεψής του στην Ουκρανία, η οποία είχε αποφασιστεί στα τέλη Ιανουαρίου και είχε οργανωθεί κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, προκάλεσε την καταδίκη από την ηγεσία της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας, σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες (Ζελένσκι και Μητσοτάκης) ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί».