Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τη ρωσική επιθετικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει σήμερα, Πέμπτη 7/3, την ηγεσία της ΕΕ αλλά και το σύνολο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.

Ο έλληνας πρωθυπουργός και η αποστολή που τον συνόδευε έγιναν χθες στην Οδησσό στόχος της Μόσχας η οποία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση με έναν βαλλιστικό πύραυλο να εκρήγνυται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από το λιμάνι της Οδησσού.

Εκείνη την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκινούσαν μια περιοδεία στην πόλη, την οποία και ολοκλήρωσαν αγνοώντας την επιθετικότητα των Ρώσων μέσα σε περίπου 7 ώρες.

Το επεισόδιο αυτό το οποίο περιέγραψε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος της επίσκεψής του στην Ουκρανία, η οποία είχε αποφασιστεί στα τέλη Ιανουαρίου και είχε οργανωθεί κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, προκάλεσε την καταδίκη από την ηγεσία της ΕΕ, με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να τονίζει ότι «Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας, σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες (Ζελένσκι και Μητσοτάκης), ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί».

Η στιγμή της επίθεσης – Η περιγραφή της από τον πρωθυπουργό

«Είναι διαφορετικό να βιώνεις την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας όλα όσα έγιναν χθες στο λιμάνι της Οδησσού.

Αναφέροντας πώς ένιωσε και ο ίδιος τη στιγμή της άνανδρης επίθεσης, είπε: «Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μια ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μια μεγάλη έκρηξη.

Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι, με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά, και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

Το χρονικό και η επτάωρη παραμονή στην Οδησσό

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Ο ήχος ήταν εκκωφαντικός και αμέσως δόθηκε η εντολή, με βάση το πρωτόκολλο ασφάλειας, να μπουν όλοι στα αυτοκίνητα, ώστε να βρίσκονται εν κινήσει και να μην είναι σταθερός στόχος. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά με τα μέλη της ελληνικής αποστολής να ενημερώνουν τους ανθρώπους τους στην Αθήνα ότι έγιναν στόχος, αλλά όλοι ήταν σώοι και συνέχιζαν το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Οδησσό.

Επόμενος σταθμός ήταν το διοικητήριο της Οδησσού, όπου πραγματοποιήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη, η οποία μάλιστα κράτησε στο σύνολό της 45 λεπτά – 15 λεπτά περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί.

Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στην πολυκατοικία που επλήγη το περασμένο Σάββατο από ρωσικά drones, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άμαχοι, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών.

Αυτό το οποίο χαρακτήρισε τη στάση αυτή ήταν η βαθιά συγκίνηση όλων όσοι κοιτούσαν με δέος το σημείο όπου έγινε το χτύπημα, καταστρέφοντας ένα μέρος του κτιρίου και στερώντας από φίλους και συγγενείς τους δικούς τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της ρωσικής επιθετικότητας.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Η στάση του πρωθυπουργού στο μουσείο της Φιλικής Εταιρείας είχε έναν ειδικό συμβολισμό, καθώς από εκεί ξεκίνησε η επανάσταση για την ελληνική ανεξαρτησία. Η συνάντηση με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν, ώστε να τον υποδεχτούν, έφερε σε όλους ρίγη συγκίνησης.

«Δεν μπορούμε, ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουκρανία.

«Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Ούτε να παραβιάζει με βία το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως τα καθορισμένα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας», είπε ακόμα.