Στις διατάξεις του νέου νόμου που αφορά στις παραλίες αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βίντεο που ανάρτησε στο TikTok.

Ξεκινώντας από το κίνημα της πετσέτας που το περασμένο καλοκαίρι διεκδίκησε ελεύθερες από τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες παραλίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε και ψήφισε τον νέο νόμο που βάζει τάξη στο υπάρχον πλαίσιο.

Ο νόμος, συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης, εξασφαλίζει καταρχάς ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες για όλους. Προβλέπει την εισαγωγή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και των ελέγχων με νέες τεχνολογίες, αλλά και αυστηρότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον νόμο.

Στη συνέχεια απαντά στους «μύθους» που διακινούνται στα social media, ξεκινώντας από το ότι πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και άρα δεν ασχολείται με πολεοδομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όπως εξηγεί ο πρωθυπουργός, το 70% της έκτασης μιας παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο – το ποσοστό φτάνει στο 85% για περιοχές natura- και θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη απόσταση 4 μέτρων από την παραλία μέχρι τις πρώτες ξαπλώστρες.

Καθιερώνονται ακόμη «απάτητες παραλίες» σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντολογικής αξίας όπου δεν επιτρέπονται οι ξαπλώστρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, επιπλέον, πως θα υπάρχει τρόπος ένας πολίτης να καταγγέλλει ηλεκτρονικά εάν δει πως κάποιος μαγαζάτορας παραβιάζει τα όρια που θέτει ο νόμος.

@kyriakosmitsotakis_

Ελεύθερες παραλίες 🏖️

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis