Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις τόσο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στις 4 δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Πρόκειται για θέματα που μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα τον δημόσιο διάλογο και παράλληλα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά των γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία εμφανίζεται με βραχεία κεφαλή υπέρ της νομιμοποίησής του. Αντίθετα τόσο για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια όσο και για την παρενθεσία οι πολίτες απαντούν αρνητικά σε μεγάλα ποσοστά.

Μοιρασμένες είναι οι γνώμες και σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία εμφανίζεται υπέρ με μικρές όμως διαφορές αλλά και μεγάλη διακύμανση ανάλογα με το ηλικιακή κατηγορία που ερωτάται, με τους μεγαλύτερους να τάσσονται με μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της ίδρυσής του και τους νεότερους, μεταξύ των οποίων και οι φοιτητές να τάσσονται κατά, όπως ανέφερε ο διεθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς.

Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, υπάρχουν εκπλήξεις καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σε αρκετά χαμηλά ποσοστά, με το πρώτο εδραιωμένο πάντως στη δεύτερη θέση σε κάποιες περιπτώσεις πρόθεσης ψήφου ακόμα και με μονοψήφια ποσοστά. Το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται να εκμεταλλεύεται η Ελληνική Λύση που έχει ταχθεί σαφώς κατά και βλέπει δημοσκοπικά οφέλη.

Στην περίπτωση της δημοσκόπησης της MRB για το OPEN, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζεται να υπερφαλαγγίζει ακόμα και το ΚΚΕ. Τέλος, ευχάριστα είναι τα νέα και για τη Νέα Αριστερά που σε μια τουλάχιστον δημοσκόπηση, εκείνη της Metron Analysis για το MEGA, φαίνεται να πιάνει το 3%.

Δημοσκόπηση MRB: Ένας στους τέσσερις στην αδιευκρίνιστη ψήφο

Εκπλήξεις δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για το OPEN σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ισόπαλα αλλά με μονοψήφια ποσοστά την ώρα που αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος 1 εκ των τεσσάρων ψηφοφόρων. Παράλληλα η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη να ξεπερνά το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στην τέταρτη θέση με 7,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%.

Στην εκτίμηση ψήφου για τις Ευρωεκλογές τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 36,1%, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο 12,1%, Ελληνική Λύση στο 9,5%, ΚΚΕ στο 9,3% και Νίκη στο 3,7%.

Στο όριο του στατιστικού λάθους η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές

Στο όριο του στατιστικού λάθους καταγράφεται η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές. Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 29,1%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%. Το ΚΚΕ καταγράφει 7%, η Ελληνική Λύση 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, η Νίκη στο 2,7%, οι Σπαρτιάτες στο 2,5%, η Νέα Αριστερά στο 2%, το ΜέΡΑ25 στο 1,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 22%.

Στην εκτίμηση ψήφου, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%, το ΚΚΕ στο 9%, η Ελληνική Λύση στο 8,2%, η Πλεύση στο 3,8%, η Νίκη στο 3,5%.

Δημοσκόπηση Marc: Ουσιαστικότερη αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ

«Ναι» στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια λέει η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1.

Στην ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και στο σύνολο του πληθυσμού, «συμφωνώ» δηλώνει το 37,6% και «μάλλον συμφωνώ» το 18,5%, αθροιστικά δηλαδή ποσοστό 56,1%. «Μάλλον διαφωνώ» δηλώνει το 8,8% και «Διαφωνώ» το 32,1% αθροιστικά 40,9%.

Όταν η ίδια ερώτηση γίνεται σε άτομα με σπουδές σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, «συμφωνώ» δηλώνει το 45,7% και «μάλλον συμφωνώ» το 19,3%. «μάλλον διαφωνώ» το 7,7% και «διαφωνώ» το 25%.

Στη στάση ανά κόμμα. Το 76,9% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εκείνοι του ΠΑΣΟΚ με 59%, άλλων κομμάτων 44,4%, του ΣΥΡΙΖΑ 33,1% και του ΚΚΕ 29,6%.

Αρνητική η αξιολόγηση της κυβέρνηση, πιο ουσιαστική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Στην αξιολόγηση της κυβέρνηση, θετικές και μάλλον θετικές γνώμες έχει το 14,9% και 27,5% αντίστοιχα, ενώ μάλλον αρνητική ή αρνητική το 22,6% και το 33,3% αντίστοιχα.

Στο ερώτημα για την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 15,7% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 9,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 9%, η Ελληνική Λύση με 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,2% και οι Σπαρτιάτες με 1,8%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 29,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, η Νίκη με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,9%. Αδιευκρίνιστη η ψήφος του 15,2%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τέσσερα κόμματα σε διψήφιο ποσοστό

Τέσσερα είναι τα κόμματα που εμφανίζονται να λαμβάνουν διψήφιο ποσοστό σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA.

Στην πρόθεση ψήφου της μέτρησης η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,7% και το ΚΚΕ με 8,2%. Μεγάλη αύξηση καταγράφει η Ελληνική Λύση που φτάνει στο 6,6% και ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2%. Κάτω από το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή, οι Σπαρτιάτες με 2,6%, η Νίκη με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

Στην εκτίμηση ψήφου της ίδιας μέτρησης τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 35,2%
  • ΠΑΣΟΚ 13,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ 12,1
  • ΚΚΕ 10,3
  • Ελληνική Λύση 8,2%
  • Πλεύση Ελευθερίας 4%
  • Σπαρτιάτες 3,2%
  • Νέα Αριστερά 3%
  • Νίκη 2,8%
  • ΜέΡΑ25 2,5%
  • Λοιπά 5%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σύμφωνα με τους ερωτηθέντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 6%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 4%.

Στο ερώτημα για το αν η χώρα κινείται σε σωστή ή σε λάθος πορεία, το 60% απαντά σε λάθος και το 34% σε σωστή. «Ούτε σωστή – ούτε λάθος» απαντά το 4%.

Στα πέντε σημαντικότερα προβλήματα, οι πολίτες ιεραρχούν την ακρίβεια στο 44%, την οικονομία στο 23%, την ανεργία στο 4%, την εγκληματικότητα στο 3% και την ανασφάλεια στο 2%.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών σε γάμο και τεκνοθεσία, το 62% δηλώνει ότι «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ» με τον γάμο, την ώρα που το 36% απαντά «διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ».

Τα ποσοστά αντιστρέφονται τελείως όταν το ερώτημα αφορά στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Το 69% δηλώνει «διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ» και μόλις το 30% «συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ».

Τέλος μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με το 52% να τάσσεται υπέρ και το 45% κατά.

Δημοσκόπηση GPO: «Ναι» στον γάμο των ομόφυλων, «όχι» σε υιοθεσία και παρένθετη

Με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για το γάμο και την υιοθεσία επικεντρώθηκε η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Star.

Οι πολίτες φαίνεται πως λένε «ναι» στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, συγκεκριμένα το 49,1% των ερωτηθέντων δηλώνει «υπέρ ή μάλλον υπέρ» και το 48,3% «κατά και μάλλον κατά».

Σε ό,τι αφορά την υιοθεσία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με το 69,7% να δηλώνει «κατά και μάλλον κατά» και το 28,2% «υπέρ και μάλλον υπέρ». Ακόμα μεγαλύτερη εμφανίζεται η αντίθεση με την παρένθετη μητρότητα καθώς το 78,7% τάσσεται «κατά ή μάλλον κατά» και το 18,3% «υπέρ ή μάλλον υπέρ».

Πάντως, η πλειοψηφία τάσσεται και κατά του δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο που ακούστηκε σαν πρόταση από την πλευρά της Εκκλησίας. «Κατά και μάλλον κατά» τάσσεται το 60,9% ενώ «υπέρ και μάλλον υπέρ» το 36,1%.

Δημοφιλέστερος υπουργός ο Δένδιας

Στα υπόλοιπα ζητήματα της έρευνας και στη δημοφιλία των υπουργών, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας παραμένει πρώτος με ποσοστό θετικών γνωμών 69,2%. Ακολουθεί ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με 56,8%, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με 56,5%, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 50,8% και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με 46,8%.

Στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 30,2% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,1% με βραχεία κεφαλή μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει 10,9%. Στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 7,5% και από κοντά η Ελληνική Λύση με 5,6%. Η Νίκη βρίσκεται στο 2,6%, η Νέα Αριστερά στο 2,3% και ΜέΡΑ25 2,1%.