Την στήριξη της Πλεύσης Ελευθερίας στην κυβέρνηση και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το ίδιο θα πράξει και για το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

«Η Πλεύση Ελευθερίας υποστηρίζει και θα υποστηρίξει την επιστολική ψήφο και δεν αντιλαμβανόμαστε υπό καμία έννοια πως μπορεί για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης ή κομματικού τακτικισμού να επιλέγει κάποιος να στερήσει το δικαίωμα και μία δυνατότητα, που κατατείνει στην εμβάθυνση της δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την δυνατότητα επιστολικής ψήφου του απόδημου ελληνισμού στις ευρωεκλογές .

Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «η επιστολική ψήφος πρέπει να είναι επιλογή και όχι επιβολή», και διευκρίνισε ότι «η Πλεύση Ελευθερίας διατηρεί όλες τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει και αφορούν: την διατήρηση και όχι την κατάργηση των εκλογικών τμημάτων, την εξατομίκευση της παράδοσης της επιστολικής ψήφου προς και από τον εκλογέα και τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία.

«Η επιστολική ψήφος δεν πρέπει να είναι αποκλειστικός τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για έναν πολίτη, ενώ πρέπει να δείτε με έμφαση την συγκρότηση εκλογικών τμημάτων και ειδικών εκλογικών καταλόγων για τους φοιτητές και για τους εποχικά εργαζόμενους», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι μετά τις ευρωεκλογές θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ήδη από τώρα σας λέμε ότι αυτή την επιλογή θα την στηρίξουμε».

«Θα έχουμε το χρόνο, την δυνατότητα και τη νηφαλιότητα να εξετάσουμε και τις ψηφιζόμενες διατάξεις που ψηφίζουμε σήμερα για τις ευρωεκλογές, να δούμε τα προτερήματα αλλά και τα προβλήματα, ώστε να οδηγηθούμε σε καλύτερες, αρτιότερες λύσεις για την θωράκιση της μυστικότητας, της εγκυρότητας του αδιάβλητου των εκλογών με επιστολική ψήφο και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας», υπογράμμισε.

«Δεν μας απασχολεί αποσπασματικά η επιστολική ψήφος, αλλά συνολικά η εκλογική διαδικασία και ζητούμε, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει και μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά από αυτές, να εφαρμόσετε την τακτική που μέχρι τώρα εφαρμόζετε και θεωρούμε άριστη πολιτικά και θεσμικά, να διατηρήσετε έναν ανοιχτό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η Πλεύση Ελευθερίας σε αυτό το διάλογο θα είναι παρών», κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.