«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ για να αποκαλύψει τα ψέματα της κυβέρνησης της Ν.Δ., τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο», τόνισε ο Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του κατά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Με μια σειρά από στοιχεία και έγγραφα, που κατέθεσε στα πρακτικά, επιχείρησε να απαντήσει στην εικόνα «οικονομικού θαύματος», που θέλησε να παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «ο κ. Χατζηδάκης ανέβηκε στο βήμα και μας είπε ότι έχουμε μειούμενο πληθωρισμό. Του αντιτείνουμε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό τροφίμων και ότι οι χώρες που μείωσαν τους έμμεσους φόρους στα τρόφιμα είχαν μείωση στο αντίστοιχο μέγεθος. Μας είπε ότι είμαστε τρίτοι στον ρυθμό ανάπτυξης. Ο απολογισμός της Ν.Δ. για την περίοδο 2019 – 2022, όμως, είναι ότι ήμασταν 32οι στους 36 της Ευρώπης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών σας, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία είχατε τη δυνατότητα για μεγάλες δημόσιες δαπάνες».

Σε σχέση με την ανεργία, ο ίδιος επεσήμανε ότι, ενώ η Ν.Δ. μιλά για μείωση της ανεργίας, «η ΔΥΠΑ καταγράφει 900 χιλιάδες ανέργους και εσείς βγάζετε από την εξίσωση και τα ραντάρ σας τους μακροχρόνια άνεργους», για τον κατώτατο μισθό τόνισε ότι «είμαστε 22οι στους 27 στον μέσο μισθό, ο οποίος πηγαίνει προς τα κάτω ενώ στην Ε.Ε. πηγαίνει προς τα πάνω», ενώ σε ό,τι αφορά στο ιδιωτικό χρέος είπε: «Ο κ. Χατζηδάκης τόλμησε να πει ότι μειώνεται σε σχέση με το ΑΕΠ. Δηλαδή, οι χρεωμένοι έχουν και το αυξημένο χρέος σε απόλυτο αριθμό – 20 δισ. ευρώ αύξηση ιδιωτικού χρέους από το 2019 και μετά- και βεβαίως τον μεγάλο πληθωρισμό να αντιμετωπίσουν. Και μας παρουσίασε και μείωση των κόκκινων δανείων, επειδή οι τράπεζες τα έβγαλαν από τα βιβλία τους. Ουδεμία ειλικρίνεια και εδώ».

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού αναφέρθηκε στην απόκλιση των κονδυλίων που διοχετεύονται στη δημόσια υγεία και παιδεία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είπε για τις επενδύσεις: «Θα κατατεθούν όλα στα πρακτικά γιατί ο οργανωτής των ψεμάτων, κ. Χατζηδάκης, μίλησε για “ΣΥΡΙΖΑ statistics”. Πανηγυρίζετε για αύξηση των επενδύσεων όταν σας έχουμε πει ότι για το 2023 προβλέπατε αύξηση 15% και τελικά η αύξηση ήταν στο 7%, ενώ και για το 2024 ξαναπάτε σε πρόβλεψη 15%. Το 53% των επενδύσεων ήταν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και αγοραπωλησίες ακινήτων. Και επίσης, οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι το 13% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. 22%».

Σε συνέχεια των αναφορών του για την απώλεια 40 δισ. ευρώ για το δημόσιο από την αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ο Νίκος Παππάς κατέθεσε τη μελέτη του ΚΕΠΕ, που επιβεβαιώνει το στοιχείο και ζήτησε «να δεσμευτείτε επιτέλους για την ημερομηνία της ειδικής συνεδρίασης των επιτροπών που ζητάμε τόσο καιρό». Κλείνοντας ανέφερε: «Δεν σας κατηγορούμε, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια εικόνα στρεβλή για την οικονομία. Σας κατηγορούμε γιατί ενώ η οικονομία έχει δυνατότητες, εσείς δεν αντιμετωπίζετε ούτε την κρίση ακρίβειας, ούτε την κρίση χρέους ούτε τη στεγαστική κρίση».