Το Associated Press δημοσίευσε μια νέα ανάλυση που αφορά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έρχεται στην Ελλάδα λίγο καιρό μετά την έντονη ρητορική του προς την χώρα.

Σύμφωνα με το apnews.com, κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες ως μέρος της «θετικής ατζέντας», με στόχο την παράκαμψη μακροχρόνιων και συχνά ασταθών διαφωνιών.

Επίσης, αναφέρει ότι ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης, που επανεκλέγησαν και οι δύο φέτος, επικεντρώνονται και οι δύο αντίστοιχα στην οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία χρηματοπιστωτικής αναταραχής και την Τουρκία να μάχεται με τον πληθωρισμό και τις ασταθείς διεθνείς επενδύσεις.

Η αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από το αν η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

Δέκα μέλη του υπουργικού συμβουλίου Μητσοτάκη θα παραστούν στις διμερείς συναντήσεις, τα περισσότερα από τα οποία είναι επιφορτισμένα με την υπογραφή διακηρύξεων και συμφωνιών συνεργασίας με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται μια συμφωνία για τη μετανάστευση, η διαχείριση της οποίας βασίζεται στις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών ακτοφυλακής των δύο χωρών, που δραστηριοποιούνται στα ύδατα μεταξύ της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας και των κοντινών ελληνικών νησιών που αποτελούν ευνοϊκές διαδρομές για παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ.

Το ζήτημα παραμένει πολιτική προτεραιότητα στην Ευρώπη, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το άσυλο. Η Τουρκία θέλει να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, και η Αθήνα έχει υποσχεθεί να βοηθήσει.