Στα όσα ανέφερε στο μήνυμά του από τη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας για την πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, σημείωσε πως: «Δεν κάνουμε τη χάρη σε κανέναν Μητσοτάκη» αντίθετα δήλωσε πως σηκώνουν: «το γάντι της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά η οποία επιχειρεί να κυριαρχήσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους» κάτι που όπως σημείωσε «δεν γίνεται με προγραμματικές παλινωδίες, δεν γίνεται με μια πολιτική της ατάκας και του συνθήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο νέος φορέας είναι «ανοιχτός» στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Το κόμμα μας είναι μια νέα προσπάθεια, δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως όλοι μας κουβαλάμε την κληρονομιάς μας, κουβαλάμε και την πορεία μας σε αυτό το χώρο για πάρα πολλά χρόνια, τον χτίσαμε αυτό το χώρο εδώ και είκοσι χρόνια από εκεί και πέρα όμως κάνουμε μια νέα προσπάθεια και μια νέα αρχή με τη Νέα Αριστερά. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μεταγραφές αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρου προγραμματικού λόγου όπου οι θέσεις μας θα διατυπώνονται με σαφήνεια.

Σχετικά με τον στόχο στις ευρωεκλογές, τόνισε πως: «Θέλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη για να εκπροσωπήσουμε τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες που ανησυχούν από τις εξελίξεις και θέλουν μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη». Τέλος για τη σχέση του νέου φορέα με το ΠΑΣΟΚ, έκανε κριτική στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη πως είπε «πέταξε την απλή αναλογική στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να χαθεί μια πιθανότητα για μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων», σημείωσε όμως πως «επειδή πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προγραμματικής συνεννόησης των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμενων. Όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως ρέπει αυτό να το αποδείξει με πράξεις. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας».