«Κλείνοντας τον μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πλέον η ανάγκη της παραγωγής πολιτικής, της απεύθυνσης στην κοινωνία, με σαφείς απαντήσεις πάνω στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ώστε να τον πείσουμε ότι η εναλλακτική υπάρχει και είναι το κόμμα μας» ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Attica TV, ενώ πρόσθεσε πως «η κοινωνία έχει συσσωρεύσει θυμό, αγωνία και ανασφάλεια. Δεν έχουμε πλέον καμία πολυτέλεια να ασχολούμεθα με τον εαυτό μας».

Παράλληλα χαρακτήρισε «πλήγμα» τη διάσπαση που έλαβε χώρα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζοντας την πολιτική διαφωνία της με την κίνηση αυτή των συντρόφων της. Στη συνέχεια, στάθηκε στο γεγονός των συναισθηματικών δεσμών που χτίστηκαν στην κοινή πορεία χρόνων, στους αγώνες που δόθηκαν από κοινού, στις ήττες και στις νίκες, λέγοντας ότι η «πολιτική δεν είναι στεγνή, ούτε θα έπρεπε να είναι. Γεννά συναισθήματα και δεσμούς» ωστόσο, συμπλήρωσε «αυτό το γεγονός δεν μπορεί να δράσει ανασταλτικά αναφορικά με την εντολή που λάβαμε από τον λαό ως κόμμα. Ούτε η ζωή τελειώνει, ούτε η πολιτική».

Αναφορικά με την αναγκαία επανεκκίνηση στο κόμμα, η βουλευτής Άρτας εστίασε στις εσωτερικές αδυναμίες, οι οποίες δεν επέτρεψαν την ανασυγκρότηση στην περίοδο 2019-23 (πέραν βεβαίως της ιδιαιτερότητας και των δυσκολιών που είχε η σύνθετη περίοδος της πανδημίας) και κατόπιν τη διεκδίκηση της κυβέρνησης, με αξιώσεις, στις τελευταίες εκλογές. «Αυτές οι αδυναμίες μας δεν επέτρεψαν τελικώς να εκπέμψουμε μήνυμα της αξιοπιστίας στους πολίτες» σημείωσε, αναφερόμενη παράλληλα και στη θετική προσπάθεια που έγινε ως προς τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό του κόμματος (άνοιγμα, ψηφιοποίηση, εκλογές προέδρου από τη βάση κ.λπ.) «χωρίς όμως να ολοκληρωθεί με τον τρόπο που έπρεπε», ενώ ταυτόχρονα σε όλο αυτό το διάστημα «υπήρξε πολυφωνία και συχνά κακοφωνία, που μετέδιδε στον κόσμο αίσθημα ανασφάλειας». Επ’ αυτού του θέματος και αναφερόμενη και στην πρόσφατη διάσπαση, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε εκ νέου την πάγια θέση της ότι είναι αναγκαίο, μέσα στη λειτουργία του κόμματος, να προτεραιοποιούνται τα θέματα που γεννώνται ώστε «το έλασσον να δίνει χώρο στο μείζον. Στόχος είναι μέσα από την πολυφωνία και τις δημοκρατικές διαδικασίες να συντίθεται μία απόφαση, την οποία όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε».

Ερωτώμενη στη συνέχεια -με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Σαμαρά και την κάθετη διαφωνία του επί της βασικής ατζέντας της κυβέρνησης- πώς εξηγεί το γεγονός ότι στη Δεξιά σε περίοδο εκλογών δεν υπάρχει ουδεμία παρέκκλιση από την κυρίαρχη γραμμή, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι «ο δεξιός χώρος και ο αριστερός προοδευτικός έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ως προς τη λειτουργία τους. Ο χώρος της δεξιάς διακρίνεται από αρχηγοκεντρικά μοντέλα και κυρίως ενώνεται συμπαγώς μπροστά στη νομή της εξουσίας αλλά και το μοίρασμα των διαφόρων εξουσιών με μία καθεστωτική λογική των ημετέρων». Εν συνεχεία παρατήρησε ότι «Καθημερινώς παράγονται τόσα σκάνδαλα που πλέον δεν μπορούμε να τα καταναλώσουμε, και μάλιστα πολύ σοβαρά που αφορούν π.χ. τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τις απευθείας αναθέσεις, την αδιαφάνεια κ.λπ. που παρουσιάζονται ως κανονικότητα».

Αναφορικά με τη φορολογική πολιτική της ΝΔ, η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στη διάψευση των προσδοκιών των πολιτών λόγω της υπαναχώρησης της κυβέρνησης στην προεκλογική της υπόσχεση για λιγότερους φόρους, λέγοντας: «Είδαμε, με την έκρηξη της ακρίβειας, την αύξηση των έμμεσων φόρων μέσω του ΦΠΑ, όπου τα υπερέσοδα είναι τουλάχιστον δύο δισ. για το 2022, και βεβαίως έρχεται τώρα με τεκμήρια και οριζόντια φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες επί δικαίων και αδίκων για να πατάξει τη φοροδιαφυγή!» Εν τω μεταξύ, συνέχισε η κ. Γεροβασίλη «σημερινό δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελία για ύπαρξη στημένου μηχανισμού ανώτατων αξιωματούχων υπεύθυνων για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος στη χώρα, στον οποίο λειτουργεί κύκλωμα που εκβιάζει επιχειρηματίες. Φέρεται δε να μην έχει ελεγχθεί από το 2022 έως σήμερα και οι καταγγελίες έχουν πάει και στο Μαξίμου. Μαθαίνω δε ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και όλο το ΔΣ υπέβαλαν παραίτηση!».

«Άραγε αυτό το κύκλωμα λειτουργεί πέρα και πάνω από το μηχανισμό της κρατούσας κατάστασης;» αναρωτήθηκε η κ. Γεροβασίλη και παράλληλα διερωτήθηκε: γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό το σκανδαλώδες, αντί να φορολογεί συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες με τιμωρητικό τρόπο και αδιανόητες προτροπές να αλλάξουν επάγγελμα αν δεν μπορούν να επιβιώσουν. «Όλα αυτά δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στην ελληνική κοινωνία. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι είμαστε η χώρα με τους χειρότερους δείκτες στην Ευρώπη αναφορικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα, την έκρηξη του πληθωρισμού, τη στέγη, και τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, και βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει τις θέσεις του και για την ακρίβεια και για τη στέγη» είπε στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος της Βουλής. «Αυτό το μήνα υπάρχει έντονο κοινοβουλευτικό έργο λόγω του προϋπολογισμού. Έχουμε το φορολογικό, και τα κόκκινα δάνεια χωρίς καμία ουσιαστική μεταβολή, με τη δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια εκατομμυρίων πολιτών, μικρομεσαίων και επαγγελματιών».

Αναφορικά, τέλος, με τη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την κλειστή πόρτα της Downing Str. στον Πρωθυπουργό, η Ό. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «με τη στάση μας αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε λαϊκιστές. Στα εθνικά θέματα δεν θα γίνουμε ποτέ Νέα Δημοκρατία. Δεν θα φορέσουμε περικεφαλαίες» είπε αναφερόμενη στη στάση ΝΔ την περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών και συμπλήρωσε: «Το λέγαμε και τότε ότι δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, παρότι μας κόστισε πολιτικά. Όταν ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο στον Έλληνα ομόλογό του – ανεξάρτητα αν υπήρχαν κενά στην προετοιμασία- προφανώς εμείς είμαστε με τη χώρα μας».