Ένα έκτακτο πακέτο ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους για τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ίδια συνέντευξη, τόνισε ακόμη ότι πιστεύει στην προοδευτική φορολόγηση, λέγοντας ότι «όσοι βγάζουν περισσότερα, πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους». Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, σημείωσε πως δεν αφορά μόνο στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά εκτείνεται σε πολλά επίπεδα, για να πιάσουμε τα «μεγάλα ψάρια».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πραγματικό πρόβλημα το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, το οποίο όπως είπε δεν έχει εύκολες λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες παρεμβάσεις, γραμμή 4 μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα, το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε ένα ποιοτικό μέσο μεταφοράς, ωστόσο θα πάρει χρόνο, για να υλοποιηθεί.

«Δίνουμε έμφαση, με λεωφορειολωρίδες και νέα λεωφορεία, που θα κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μέχρι το τέλος του πρώτου 3μηνου του 2024 θα παραλάβουμε τα νέα μας λεωφορεία. Θα σκεφτούμε σε ποιες γραμμές θα τα τοποθετήσουμε, ενώ τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει περιαστικά της Αθήνας ένα μέρος των μεταφορών. Και θα δώσουμε έμφαση στο ποδήλατο. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν ποδηλατόδρομο στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος θα μπορεί στην πράξη να χρησιμοποιείται», τόνισε.

Για τη χρήση καμερών

«Κάμερες θα μπουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο προγραμματισμός είναι για 700 κάμερες στο κέντρο της Αθήνας. Μπορούμε να προχωρήσουμε και στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, για καλύτερη χρήση των φαναριών».

Για συνάντηση με Χάρη Δούκα

«Προσβλέπω σε ουσιαστική συνεργασία με το νέο δήμαρχο Αθηναίων. Υπάρχουν και αποφάσεις που άπτονται της κεντρικής διοίκησης. Το μετρό γραμμή 4 θα προχωρήσει. Υπάρχουν αντιδράσεις υπερβολικές, π.χ. για τα δέντρα, για τα οποία έχουν δοθεί εξηγήσεις. Για τη Βασιλίσσης Όλγας: ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Είναι λάθος. Σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε σταδιακά τη χρήση του αυτοκινήτου λιγότερη», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα για δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους

«Σκοπός μας δεν είναι απλά να μειώσουμε τον πληθωρισμό, αλλά να δούμε και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να πετύχουμε μείωση τιμών. Εκεί κατατείνει και η προσπάθεια που κάνουμε με το 5% στα τρόφιμα. Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Θα δοθεί περαιτέρω στήριξη με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε:

Επιπλεόν 350 εκατ. ευρώ σε μια σειρά από παρεμβάσεις για να στηριχτούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, είπε: «Το Δεκέμβριο θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ θα υπάρξει αύξηση, θα αυξήσουμε κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ. Θα δοθούν 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που δεν είδαν προσωπική διαφορά. Θα τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω, όπως και οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι».

«Το κοντέρ έχει μηδενίσει, θα ξανακριθούμε από την αρχή – Έχουμε εντολή μεταρρυθμίσεων»

«Είμαστε στη δεύτερη τετραετία με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων από τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, και συνέχισε: «Πάντα αναλογίζομαι τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Έχουμε τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Δεν συμβιβάζομαι με το 41% της εκλογικής νίκης, για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα ξανακριθούμε από την αρχή και αυτό λέω πάντα στους συνεργάτες μου. Στις ευρωεκλογές – η παράταξη που είναι ταυτισμένη με την Ευρώπη είναι η ΝΔ- θα κριθούμε πάλι», ενώ ερωτηθείς για το εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε λίγη υπομονή, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή έξι μήνες πριν τις κάλπες, θα ανακοινωθούν όλα.

Για την Υγεία

«Ευτυχώς τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχω ακούσει προβλήματα στα νησιά. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε για τα εγκεφαλικά, (είναι) κομβικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι το ασθενοφόρο που θα παραλάβει τον πολίτη, να κάνει σωστή πρώτη διάγνωση και να πάει τον ασθενή στο σωστό κέντρο. Η πρώτη προτεραιότητα δεν είναι κατά ανάγκη να είναι υπερσύγχρονα τα δωμάτια, αλλά η σωστή ιατρική φροντίδα. Δαπανούμε σημαντικούς πόρους, σε πρώτη φάση για τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Δεν σημαίνει ότι θα μηδενίσουμε τις αναμονές, αλλά σίγουρα μπορούμε να το βελτιώσουμε σημαντικά. Με την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στα περιστατικά. Και αυτά είναι σημαντικά ζητήματα δικαιοσύνης και νομιμότητας. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, τον οποίο ενισχύουμε και με νέους γιατρούς. Οι προσλήψεις για το νοσηλευτικό προσωπικό προχωρούν. Έχουν ήδη εγκριθεί 6.000 προσλήψεις.

Ενδεχομένως να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποιες παρεμβάσεις ακόμα για τις εφημερίες, δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε αλλά θα φτάσουμε ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας, τις δημοσιονομικές αντοχές και τις προτεραιότητες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είχαμε περιστατικά, π.χ. στείλαμε έναν γιατρό σε νησί και δεν μπόρεσε η ΤΑ να βρει ένα σπίτι. Για το θέμα της στέγης με απασχολεί πάρα πολύ. Θέλουμε να μειώσουμε σημαντικά το claw back, δώσαμε τη δυνατότητα να συμψηφίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες επενδύσεις με claw back».

«Καμία συζήτηση για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Δεν είμαι αφελής, γνωρίζω τις “οβιδιακές” μεταμορφώσεις της Τουρκίας»

«Δεν συζητούμε ούτε εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την εθνική κυριαρχία. Kάνουμε προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή, την οποία προκάλεσε ένας τουρκικός αναθεωρητισμός και πιστεύω ότι μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε σε θετική ατζέντα. Θα συζητήσουμε και για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε… Αλλά και το να διαφωνούμε δεν είναι κακό. Δεν είμαι αφελής, έχω δει πολλές “οβιδιακές” μεταμορφώσεις της Τουρκίας», δήλωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη στάση Ερντογάν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή είπε: «Αντιλαμβάνομαι την προσέγγιση και τι επιδιώκει να πετύχει, ωστόσο η Χαμάς προέβη σε μια κτηνώδη επίθεση. Αναγνωρίζουμε στο Ισραήλ – έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Εκφράζω την ανησυχία μου για την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση. Θα αγωνιστούμε για κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστικές παύσεις και απελευθέρωση των ομήρων. Αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, γιατί έχουμε αξιοπιστία, μας αντιμετωπίζουν θετικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη

«Έχω δώσει υπόσχεση στον εαυτό μου να μην μιλώ για εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Αλλά ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ανακάλυψαν τα τρολς του διαδικτύου, τώρα που έφυγε οριστικά και αμετάκλητα η προοπτική εξουσίας, τώρα φάνηκαν όλα αυτά στην επιφάνεια. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κου Κασσελάκη, τον οποίο σέβομαι και τιμώ ως πολιτικό αντίπαλο. Εκλεγμένος είναι δεν αμφισβητείται. Είκοσι χρόνια πηγαίνω στους πολίτες, μιλώ μαζί τους, ακούω κριτική, την αδιαμεσολάβητη επαφή δεν την ανακάλυψε ο κος Κασσελάκης».