Μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι ότι το μέρισμα από την ανάπτυξη θα επιστρέφεται στους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε στα χέρια του χθες τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα νέα ήταν κάτι παραπάνω από καλά. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 10μηνο του 2023 διαμορφώνεται στα 6,08 δισ., ενώ ο νέος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται στο 10μηνο φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ και ίσως και ψηλότερα σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

«Αυτό λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης καθώς βλέπουμε ότι η ακρίβεια είναι θηλιά που πνίγει ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας», δήλωνε στο Newsbeast κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη θεωρείται, εκτός απροόπτου, η χορήγηση επιδόματος από 200 έως 250 ευρώ η οποία μάλιστα θα είναι στοχευμένη με δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους ανέργους.

Το στίγμα άλλωστε των προθέσεών του το είχε δώσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη από το Βερολίνο ερωτηθείς για τον πληθωρισμό και τα μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας: «Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά, κυρίως από τις τιμές των τροφίμων» και συμπλήρωνε: «θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, με όσα μέσα διαθέτουμε, κυρίως τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα σε ένα περιβάλλον το οποίο αντικειμενικά εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολο».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα δόθηκε έκτακτο επίδομα 250 ευρώ περίπου σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 172.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Επίσης 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και όπως όλα δείχνουν το επίδομα θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν όμως και άλλα σενάρια τα οποία επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι παροχές όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα είναι απεριόριστες, όμως πρέπει με κάποιο τρόπο να υψώσουν τείχος απέναντι στην ακρίβεια.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι αν ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέψει και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εξακολουθήσουν να είναι θετικά, είναι να επανέλθει το Market Pass, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στις μεταφορές τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2024.

Ταυτόχρονα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για ελέγχους απέναντι στην αισχροκέρδεια φαίνεται και στην πράξη με δυο νέα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγάλες πολυεθνικές και με τουλάχιστον τρεις σύμφωνα με πληροφορίες να ακολουθούν.

«Τα κραυγαλέα υπερκέρδη τροφοδοτούν τον πληθωρισμό της απληστίας και αυτό το μέτωπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε», τόνιζε στο Νewsbeast στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Σήμερα, ο πρωθυπουργός παραχωρεί ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και δεν αποκλείεται να δοθεί το περίγραμμα της νέας στήριξης ειδικά προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας.