Ντόμινο αναταράξεων προκαλεί η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή χωρίς να μπορεί ουδείς να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποια θα είναι η διάχυσή στις γύρω περιοχές με την Ελλάδα να έχει ενεργό ρόλο στέλνοντας μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας και άμεσης δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για παροχή βοήθειας στους ευάλωτους, μη στοχοποίηση των αμάχων και απελευθέρωσης όλων των ομήρων. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, συμμετείχαν το Σάββατο στη διεθνή διάσκεψη στην Αίγυπτο.

Όμως, εκτός από το γεγονός ότι ηγέτες από όλο τον κόσμο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, το οποίο θεωρήθηκε ένα σημαντικό βήμα, η Αθήνα προχωρά με σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυνητικές απειλές για το εσωτερικό της χώρας μας αλλά και προκειμένου να συμβάλλει ως πυλώνας σταθερότητας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην επίλυση της κρίσης το συντομότερο δυνατόν.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλος ένας πόλεμος που διεξάγεται στη γειτονιά μας να πάρει τα χαρακτηριστικά του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας», δήλωνε στο Newsbeast κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή τόσο με την Ευρώπη όσο και με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, έτσι ώστε και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας και να απαλυνθεί το μαρτύριο των κατοίκων της αλλά και να αποτραπεί και αυτό είναι το πιο σημαντικό η κλιμάκωση του πολέμου και κυρίως η εμπλοκή χωρών όπως ο Λίβανος και το Ιράν κάτι που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για όλους τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ειδικά στο θέμα των οικονομικών επιπτώσεων, η χώρα μας έχει επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο αν χρειαστεί θα εφαρμοστεί προκειμένου να στηριχθούν οι ευάλωτοι. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί διαρκώς την πορεία του προϋπολογισμού και των εσόδων και είναι σε ετοιμότητα αν για παράδειγμα επικρατήσει το εφιαλτικό σενάριο να εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη το πετρέλαιο γεγονός που θα σήμαινε αυξήσεις στις τιμές σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Μεγάλη είναι και η ανησυχία για το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μετάβαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην Άγκυρα προκειμένου ο Δημήτρης Καιρίδης να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση τι βήματα μπορούν να γίνουν από κοινού αλλά και να συζητηθούν και όλες οι πτυχές του Μεσανατολικού. Ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα η άρνηση της Αιγύπτου αλλά και της Ιορδανίας να δεχθούν και άλλους πρόσφυγες στο έδαφός τους αναπόφευκτα δημιουργούν πιέσεις στην Τουρκία και την Ελλάδα, σημείωνε ανώτατη διπλωματική πηγή.

Ο κ. Καιρίδης ήταν σαφής για τον σκοπό του ταξιδιού του: «Η Ελλάδα αναζητά φόρμουλα συνεργασίας με την Τουρκία, ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση προς όφελος όλων των πλευρών».

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ

Στην πρωτεύουσα του Ισραήλ έχουν βρεθεί τα τελευταία 24ωρα πολλοί ξένοι ηγέτες, ευρωπαίοι και μη. Όλαφ Σολτς, Τζο Μπάιντεν, Τζόρτζια Μελόνι, Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβησαν στο Τελ Αβίβ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ακύρωση της μετάβασής του στην περιοχή για λόγους ασφαλείας (σ.σ. να θυμίσουμε ότι είχε συμπέσει με την επίθεση που δέχθηκε το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και το αεροπλάνο του Γερμανού Καγκελάριου αλλά και η επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλι στην Γάζα) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή πλευρά προκειμένου να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της επίσκεψής του.

Την Κυριακή ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ σήμερα Δευτέρα, ωστόσο μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά. Εξετάζεται ωστόσο το ενδεχόμενο η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού να συμπέσει με εκείνη του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει προγραμματισθεί να μεταβεί στο Ισραήλ αύριο Τρίτη 24/10.