Για τις συστάσεις Μητσοτάκη στους υπουργούς του ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Πρέπει να τηρείται η φράση που είπε ο πρωθυπουργός (να βουτάμε την γλώσσα μας στο μυαλό μας πριν μιλήσουμε). Το ότι μια δήλωση μπορεί να επιδέχεται και λάθος ερμηνεία, την οποία είναι εντελώς αντίθετη με την πραγματικότητα – όπως εν προκειμένω – με τις αποζημιώσεις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να αποφευχθεί αλλά ούτε και να ακυρωθεί το έργο ενός υπουργού», τόνισε.

«Είναι σημαντικό να μένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Η αλαζονεία είναι κάτι το οποίο πέρα από το ότι είναι απαγορευτικό ειδικά για όσους έχουν δημόσιο αξίωμα είναι και μια συμπεριφορά αντίθετη με αυτό που πρέπει να δείχνουμε στις περιόδους που ζούμε».

«Οι δικές μου δηλώσεις ήταν μονταζιέρα. Συνέδεσαν κάτι που είπα για την Παλαιστίνη με το γεγονός ότι κάποιοι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα οικονομικούς πόρους. Προσπαθείτε για πολλοστή φορά να εμπλέξετε για μια ακόμη φορά και αυτό δείχνει το μοτίβο αλλοίωσης. Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποια δήλωση. Οι πράξεις παίζουν ρόλο. Αν υπήρχε καταγγελία για υπουργό ότι χρησιμοποιούσε κονδύλια με κομματικά κριτήρια θα είχε καταγγελθεί στο δημόσιο βίο. Είναι σημαντικό τι λέμε για να μην δίνουμε «τροφή» στους προπαγανδιστές. Τα θύματα ήταν οι πολίτες της Θεσσαλίας που ανησύχησαν για κάτι που δεν υπάρχει».

Για τα πρόστιμα σε πολυεθνικές: Η χώρα μας δεν είναι μπανανία – Θα ανακοινώνουμε τα πρόστιμα και την είσπραξή τους

Για το μήνυμα του πρωθυπουργού στις πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ποιες είναι οι ρεαλιστικές δυνατότητες που έχει να παρέμβει σε μια ελεύθερη αγορά ο κ. Μαρινάκη απάντησε: «Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στα ζητήματα αντιμετώπισης αδικαιολόγητων κερδών. Τα ίδια τα δεδομένα αποδεικνύουν την αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Η ΔΙΜΕΑ μέχρι το 2019 ήταν μόνο στα χαρτιά, υποστελεχωμένη, τα πρόστιμα ήταν μηδενικά. Δεν ξεκίνησαν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας όταν ήρθε και σε εμάς η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση. Η χώρα μας δεν είναι μπανανία, δεν θα πλουτίσουν κάποιοι παράνομα, ειδικά σε κρίσεις. Όσο σημαντική είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, τόσο σημαντικές είναι και οι κινήσεις ελέγχου. Θα ανακοινώνουμε τα πρόστιμα και την είσπραξη τους!»

Για το λαδέμποροι του Κασσελάκη: Προσβάλλει τους Έλληνες παραγωγούς – Λέει το απόλυτο τίποτα και προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά

«Ο κος Κασσελάκης προσβάλει τους Έλληνες παραγωγούς. Δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός. Προσπάθησε μέσω μιας ομάδας μηχανισμού fake news να κάνει αντιπολίτευση βρισκόμενος πολλά χιλιόμετρα μακριά. Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν την αντιπολίτευση να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην κάνει προτάσεις. Η αντιπολίτευση λέει το απόλυτο τίποτα και προσπαθεί μέσα από fake news να επιβιώσει πολιτικά».

Για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη: Η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση

Ερωτηθείς γιατί είμαστε στο επίπεδο 4 όσον αφορά τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων και τι μέτρα έχουμε λάβει είπε: «Δεν είναι σωστό να αναλύουμε συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια. Η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση και όχι ευκαιριακά αλλά με βάση τα πρωτόκολλα. Τηρούνται όλες οι διαδικασίες και όταν υπάρχει κάτι περισσότερο το ανακοινώνουμε. Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους ασφαλείας».

Η Ελλάδα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Για τον διπλωματικό μαραθώνιο επαφών του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και αν θα στείλουμε βοήθεια στη Γάζα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί στην Αίγυπτο. Επίσης, η Ελλάδα θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας μέσω του μηχανισμού της ΕΕ, άρα συμμετέχουμε ουσιαστικά στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρώπης. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ανακοινώνεται επίσημα. Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμα του στην αυτοάμυνα αλλά πρέπει να προστατέψουμε τους αμάχους που δεν φταίνε.

Για δυο πορείες στην Αθήνα η μια υπέρ του Ισραήλ και η άλλη υπέρ των Παλαιστίνιων:

«Δικαίωμα του καθενός να εκφράσει τις απόψεις του όπως επιθυμεί. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πάει σε πορείες αλλά έχουν άποψη. Η χώρα μας νομίζω ότι έχει την σωστή, υπεύθυνη, διαχρονική στάση που δεν την έχει μόνο η τωρινή κυβέρνηση. Κρατάει στο χρόνο και την υποστηρίζει και θεσμικά. Υπάρχει σεβασμός στο δικαίωμα κάποιου να διαδηλώσει εφόσον τηρούνται όσα προβλέπει ο νόμος, δεν χρειάζεται κάποιο άλλο σχόλιο».

Για την καταγγελία Κουρέτα: Τα έργα στην Θεσσαλία δεν έχουν σταματήσει

Για την δήλωση του νέου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ότι σταμάτησαν τα έργα στον Πηνειό ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Όπως είδαμε απάντησε ο κος Αγοραστός ότι τα έργα συνεχίζονται κανονικά. Μόνο για μια μέρα για τεχνικούς λόγους σταμάτησαν. Το κράτος έχει συνέχεια και δεν θα ήταν δυνατόν να επιτραπεί να σταματήσουν τα έργα όταν μια αρχή παραδίδει σε άλλη. Απόδειξη ότι πιστεύουμε σε αυτό είναι ότι ο πρώτος περιφερειάρχης που συνάντησε ο πρωθυπουργός ήταν ο κος Κουρέτας, γιατί ειδικά στη Θεσσαλία τα έργα πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τους πανηγυρισμούς αραβόφωνων σε ΚΥΤ στα νησιά μας. «Σε ανθρώπινο επίπεδο το να πανηγυρίζεις για μια θηριωδία είναι ότι πιο αποκρουστικό μπορεί να κάνει κανείς». Ως προς το τι προβλέπεται για να πάρει κανείς άσυλο είπε ότι «οι κανόνες για παροχή ασύλου τηρούνται απαρέγκλιτα. Οι αρχές εφαρμόζουν το νόμο χωρίς αστερίσκους – εξαιρέσεις ως έχουν καθήκον».

Για τον πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής που ζήτησε διαμεσολάβηση της Ελλάδας είπε: «Εχει αποδείξει με τις πρωτοβουλίες του ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι μόνο ρόλο θεατή δεν έχει πάντα με σεβασμό στις διαχρονικές θέσεις της χώρας μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τον άνθρωπο».

«Η παρουσία του και οι επικοινωνίες με ηγέτες άλλων κρατών δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ρόλο θεατή έχει η Ελλάδα. Πρωταγωνιστούμε με σεβασμό στις θέσεις μας».