Με αυτοσυγκράτηση αλλά και προβληματισμό υποδέχθηκαν αργά χθες το απόγευμα στην κομματική έδρα της ΝΔ τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία ήταν χειρότερα από τις γαλάζιες εκτιμήσεις αλλά και υπολείπονταν πολύ από το στόχο που είχε θέσει η γαλάζια παράταξη για επικράτηση στις 6 περιφέρειες και στους δύο μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και ενώ μέχρι αργά το μεσημέρι η εικόνα που είχαν τα ανώτατα κομματικά στελέχη της Πειραιώς ήταν ότι η ΝΔ θα «έχανε» την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη Δυτική Μακεδονία και τη συμπρωτεύουσα, τελικά η ΝΔ επικράτησε μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού και ηττήθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις για τις πέντε Περιφέρειες και το Δήμο Αθηναίων με την ανατροπή του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα.

Η εικόνα αυτή προκάλεσε μούδιασμα και ανασκούμπωμα και αυτό γιατί εξέπεμπε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που «γρατζούνιζε» την εικόνα της πρωτοκαθεδρίας που έχει η ΝΔ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (διπλές εθνικές κάλπες και πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών). Το γεγονός ότι ο εκλογικός χάρτης δεν βάφτηκε όλος γαλάζιος προβλημάτισε και γι’ αυτό στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη». Δεν ήταν λίγοι όσοι εξέλαβαν την πρόταση αυτή ως «καμπανάκι» που ηχούσε δυνατά για ορισμένα γαλάζια στελέχη που βγαίνουν εκτός του πλαισίου που έχει ορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή προσήλωση στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης και απουσία αλαζονείας. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ουσιαστικά εξήχθησαν από την πρώτη Κυριακή, οι πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμοί προκύπτουν από τη νωπή λαϊκή εντολή του Ιουνίου, εστίασε ωστόσο στις δυνάμεις αποσυσπείρωσης και στην υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου, που θα πρέπει – όπως είπε- να προβληματίσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Το 7+1+1

Ο πολιτικός στόχος της ΝΔ για 13+ 3, δηλαδή γαλάζια επικράτηση στις 13 περιφέρειες και τους τρείς μεγάλους δήμους, τελικά μετατράπηκε σε 7+1+1, που σημαίνει κυριαρχία των «εκλεκτών» της γαλάζιας παράταξης στις Περιφέρειες Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάαρκος, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ που είχε και τη στήριξη της ΝΔ και από την πρώτη Κυριακή ο Γιάννης Μώραλης στο Δήμο Πειραιά.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο Newsbeast πως κάθε περιφέρεια που χάθηκε έχει το δικό της πολιτικό μήνυμα εάν εμβαθύνει κάποιος στα εκλογικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι στις 4 περιφέρειες που έχασε η ΝΔ επικράτησαν τελικά οι «αντάρτες» της κεντροδεξιάς παράταξης. «Δεύτερο κόμμα είναι οι αντάρτες της ΝΔ» έλεγαν χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξουν ότι τελικά η έντονη πολιτικοποίηση στις περιφέρειες μπορεί στον πρώτο γύρο να λειτούργησε, στον δεύτερο όμως αφενός προκάλεσε μεγάλες αντισυσπειρώσεις και αφετέρου απείχαν από την κάλπη πολλοί νεοδημοκράτες. Συγκεκριμένα, στα Ιόνια Νησιά, επικράτησε ο Γιάννης Τρεπεκλής έναντι της Ρόδης Κράτσα, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης έναντι του Χρήστου Μέτιου, στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουντζούρης, παρότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής είχε κερδίσει καθαρά στον πρώτο γύρο. Στη Δυτική Μακεδονία, ο Γιώργος Κασαπίδης έχασε μεταξύ των δύο Κυριακών 10.000 ψήφους, την ώρα που ο ανθυποψήφιός του, πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης διατήρησε τις δυνάμεις του + 2.500 ψήφους επιπλέον.

Ηχηρά μηνύματα από Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Τα βασικότερα πολιτικά μηνύματα για τη ΝΔ τα οποία και χρήζουν ανάλυσης από τους γαλάζιους επιτελείς ήρθαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ανατροπή του Κώστα Αγοραστού από τον Δημήτρη Κουρέτα που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το Δήμο Αθηναίων και την επικράτηση του Χάρη Δούκα επίσης υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ που στηρίχθηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση και στο Δήμο Θεσσαλονίκης την κυριαρχία του «βενιζελικού» Στέλιου Αγγελούδη, έναντι του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος είχε εισπράξει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους δημότες για απουσία σημαντικών έργων επί των ημερών του.

Και στις 3 αυτές περιπτώσεις η Χαριλάου Τρικούπη καρπώνεται τη νίκη, γεγονός που συνεκτιμάται από τη γαλάζια παράταξη, ωστόσο στη Θεσσαλία τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων άλλαξαν άρδην μετά τις φυσικές καταστροφές και στο Δήμο Αθηναίων ο «μεγάλος περίπατος» και η τηλεμαχία εκτιμάται ότι ευνόησαν την υποψηφιότητα του όχι και ιδιαίτερα γνωστού στο κοινό Χάρη Δούκα.