Για έναν κυβερνητικό και έναν πολιτικό στόχο των εκλογών της Κυριακής μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Με την παράλληλη διευκρίνιση ότι η κυβέρνηση θα συνεργασθεί με όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους, που θα προκύψουν από τις κάλπες.

«Οι εκλογές θα προσδιορίσουν τον αυτοδιοικητικό χάρτη αλλά και τη συνεργασία για την περιφερειακή ανάπτυξη, την αποκέντρωση, τη μείωση των ανισοτήτων», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ που στη συνέχεια τόνισε: «η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία έβαλε έναν πολιτικό και κυβερνητικό στόχο. Ο κυβερνητικός είναι ότι εμείς εξασφαλίσαμε πόρους και προσπαθούμε να κάνουμε έναν καλό σχεδιασμό σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους. Γιατί χρειαζόμαστε περιφερειακή ανάπτυξη, υπάρχουν ακόμη αρκετές ανισότητες στις περιφέρειες, χρειαζόμαστε πολιτικές συνοχής, πρέπει να προχωρήσουν τα έργα υποδομών. Και, ταυτόχρονα με ένα τρόπο πρέπει να κοιτάξουμε να φροντίσουμε πώς να γυρίσει η νεολαία μας στα χωριά και την ύπαιθρο. Αυτή είναι μια κεντρική πολιτική για το επόμενο διάστημα».

Ο πολιτικός στόχος είναι «στις περιφέρειες και τους τρεις μεγαλύτερους δήμους, που υπάρχει και μια πολιτική καταγραφή, να εκλεγούν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι, κατά τη δική μας εκτίμηση […] είναι καταλληλότεροι για μια καλύτερη συνεργασία και να ενστερνίζονται τη δική μας πρόταση». Ο Θ. Κοντογεώργης διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε με οποιοδήποτε άλλο δήμαρχο ή περιφερειάρχη, που θα εκλεγούν» και θύμισε ότι το βράδυ των εκλογών ο πρωθυπουργός συνεχάρη όλους όσοι και όσες εξελέγησαν, με την πρόσθετη αναφορά ότι η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργασθεί με κάθε περιφερειάρχη και δήμαρχο.

«Αυτές οι εκλογές απέδειξαν ότι οδεύουμε σε μια ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε επιπλέον και επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «πέραν των περιφερειών και των κεντρικών δήμων, που, όντως, έχουν ένα πολιτικό διακύβευμα, από εκεί και πέρα στους δήμους, κατά κανόνα, οι πολίτες επέλεξαν δημάρχους που έκαναν καλά τη δουλειά τους και είχαν αποτελέσματα. Και, ταυτόχρονα, δήμαρχοι που είχαν αδύναμη διοίκηση και όχι και τόσο καλά αποτελέσματα, δεν επανεξελέγησαν. Πέρα από διαχωριστικές γραμμές – κάποιοι λένε για προοδευτική συμμαχία που δεν αντιλαμβάνομαι, Δεξιά, Αριστερά, μπλε, κόκκινο – οι πολίτες αναζητούν αποτέλεσμα. Ειδικά στην καθημερινότητά τους. Στο δήμο που έχει και μια εγγύτητα με την καθημερινότητα, είναι λογικό να αναζητούν τους καλύτερους ανθρώπους -και σε αυτή τη λογική κινούμαστε και εμείς».

Η αναφορά του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ έκλεισε με την υπόμνηση ότι «τους τελευταίους δώδεκα μήνες ο πρωθυπουργός πήγε στην πρωτεύουσα κάθε περιφέρειας και παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο με 5.800 έργα [ύψους] άνω των 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Πάνω σε αυτά θα πατήσουμε, θα συνεργασθούμε με οποιοδήποτε περιφερειάρχη και δήμαρχο. Γιατί μας ενδιαφέρει να επιτευχθεί ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης – συνοχής μέσα στα επόμενα χρόνια».

Για τον εν εξελίξει πόλεμο, είπε πως ήταν «ένα σοκ για όλους μας. Στο Ισραήλ συμπαρίστανται όλοι οι λαοί, έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπισθεί το κράτος και τους πολίτες (του) απέναντι στις φρικαλεότητες της Χαμάς». Και προσέθεσε ότι πρέπει «να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο άμαχος πληθυσμός χρειάζεται μια ειδική μέριμνα και τα χτυπήματα μπορεί να είναι σκληρά, αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να είναι και δίκαια».

Ερωτηθείς για την επίδραση της σύρραξης στις τιμές των καυσίμων και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην ελληνική οικονομία κατ’ επέκταση, παρατήρησε πως «πρέπει να δούμε τη διάρκεια των γεγονότων, ποιοι μπορεί να εμπλακούν ή δεν θα εμπλακούν τελικά και πώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της ευρύτερης περιοχής θα αντιμετωπίσουν την εξέλιξη. Εμείς το παρακολουθούμε, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και λαμβάνει όλες τις παραμέτρους υπόψη, είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε».

Κλείνοντας με τα ζητήματα ακρίβειας – οικονομίας, υπογράμμισε τις δυο πολιτικές της κυβέρνησης: Αφενός, τις «μόνιμες δομικές αυξήσεις στα εισοδήματα» από 1ης Ιανουαρίου σε συντάξεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στις τιμές αφετέρου, «εμείς θα συνεχίσουμε με επιμονή γιατί το κράτος πρέπει να ασκήσει το ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο». Ενώ έκανε ειδική μνεία σε μία πρόσθετη κυβερνητική δράση, την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τις οικογένειες με παιδιά.

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Όντως γίνεται αργά για εισαγόμενους κυρίως, λόγους, αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς και η οικονομική πολιτική θα παραμείνουν». Και, διαβεβαίωσε ότι «όλη η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέτωπο αυτό και με όποιες ενέργειες μπορεί το κάθε υπουργείο».

Συγχρόνως ο Θ. Κοντογεώργης υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προέβησαν σε πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες τα τελευταία 2-3 χρόνια, οι οποίες έδωσαν λύσεις». Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε, ενώ ένα άλλο παράδειγμα είναι «η πίεση για περισσότερους πόρους στην κλιματική κρίση». Εν κατακλείδι, «προκαλούν δυσκολίες οι διεθνείς συνθήκες, δεν τις αντιμετωπίζουμε με φόβο, προσπαθούμε να είμαστε προετοιμασμένοι, να κάνουμε τη δουλειά μας, ώστε και οι πολίτες να βλέπουν κατά το δυνατόν πιο γρήγορα και ποιοτικά αποτελέσματα», τόνισε κλείνοντας.