Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και οι συσκέψεις είναι διαρκείς στο Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να είναι μια ομιλία που θα εμπεριέχει το όραμά του για την Ελλάδα του 2030, με μετρημένες παροχές κυρίως για τους ευάλωτους και με μηνύματα στις αγορές ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά όπως και οι επιτελείς του ότι η ομιλία αυτή δεν θα μοιάζει με τις προηγούμενες καθώς η χρονική συγκυρία και οι απανωτές κρίσεις που έχει περάσει η χώρα δεν επιτρέπουν αμετροέπειες.

Άλλωστε όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, ο πρωθυπουργός δεν ακολούθησε ποτέ την συνταγή της άκρατης παροχολογίας που αποτελούσε «οδηγό» για τους προκατόχους του.

Τα δημόσια οικονομικά επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να είναι αισιόδοξο για την συνέχεια, ωστόσο στο κάδρο έχουν μπει και οι έκτακτες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες από δυο απανωτές φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες).

Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία περιέχει:

Την αναδιοργάνωση του Δημοσίου με νέες διαδικασίες πρόσληψης αλλά και μπόνους παραγωγικότητας αλλά και ποινές για τους λειτουργούς του δημόσιου τομέα.

Επίσης, την αλλαγή τη διακυβέρνησης των ΟΤΑ με ανάληψη περισσότερων ευθυνών αλλά και λογοδοσία στους πολίτες.

Τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με ψηφιοποίηση υπηρεσιών αλλά και επίσπευση της απονομής της.

Τη ριζική αλλαγή σε βασικούς τομείς της Παιδείας με τον αρμόδιο υπουργό να έχει δεσμευθεί ότι σύντομα θα έχουν γίνει όλα ψηφιακά.

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση με αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες που αποτελεί και έναν από τους βασικούς πυλώνες της διακυβέρνησης είναι αυτή στην υγεία με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ.

Ιδιαίτερο κομμάτι της ομιλίας Μητσοτάκη θα αποτελέσει η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν και την έκφραση του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού που εισήγαγε στην πολιτική συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παροχές με μέτρο

Δεν θα μπορούσε ωστόσο ο πρωθυπουργός να ανέβει στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει κάποια μέτρα στο καλάθι τα οποία όμως δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους επενδυτικούς οίκους οι οποίοι και θα δώσουν το πράσινο φως για την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτά θα επικεντρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες στους ευάλωτους που πλήττονται περισσότερο από ποτέ από την ακρίβεια, όπως η παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του χρόνου και η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.

Δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιη η επιταγή ακρίβειας αλλά παραμένει στο τραπέζι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτό που συζητείται επίσης αλλά δεν έχει κλειδώσει ακόμα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή ενός επιδόματος στους πυροσβέστες που πέρασαν ένα δύσκολο καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν και ο χειμώνας δεν προμηνύεται εύκολος.

Τα μέτρα θα γράφονται και θα σβήνονται μέχρι την τελευταία στιγμή, τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Νewsbeast, προσθέτοντας ότι κάθε ημέρα επιφυλάσσει και μια έκπληξη.