Την οριστική απόφαση για τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάρει η Κ.Ε. του κόμματος που θα συνεδριάσει στις 19.00.

Στη ΔΗΜΑΡ οι απόψεις διίστανται, αν και η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ στη χθεσινή συνεδρίαση του ίδιου οργάνου τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του κόμματος σε μια τέτοια κυβέρνηση. Ομόφωνα, ωστόσο, ελήφθη απόφαση να γίνει αποδεκτή η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας η οποία να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα.

Παράλληλα, φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, παρόλο που υπάρχουν στελέχη, όπως, για παράδειγμα, ο Οδυσσέας Βουδούρης, που με δημόσιες δηλώσεις τους εκφράζουν τη διαφωνία τους πρωθυπουργικά καθήκοντα να αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς.

«Δεν θα ήταν για εμάς το μείζον. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι υπάρχει αποδοχή από όλες τις πλευρές δεν θα βάζαμε εμείς τέτοιου είδους προσκόμματα», ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος και προέταξε την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε και ο Φώτης Κουβέλης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και χθες μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά έχει καθοριστική σημασία το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας και τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα και είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Κουβέλη ότι «αν υπάρξει σύμπτωση στα προγραμματικά ζητήματα και στη φερεγγυότητα των προσώπων, θα προχωρήσουμε».

Για όλα αυτά θα γίνει εκτενής συζήτηση στην Κ.Ε. όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση.