Μέτρα κοινωνικής προστασίας, με κατάργηση δυσμενών ρυθμίσεων του δεύτερου μνημονίου, σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και άνοιγμα εκ νέου όλων των μεγάλων σκανδάλων, και κυρίως εκείνου της Siemens, περιλαμβάνει η ατζέντα των πρώτων εβδομάδων μιας κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», πρώτος βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προώθηση μέτρων για τη διαμόρφωση μιας ασπίδας κοινωνικής αλληλεγγύης στα ασθενέστερα στρώματα.

Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξουν επτά παρεμβάσεις:

Νέα σεισάχθεια με ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες και αντίστοιχη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Ρύθμιση αγροτικών δανείων. Πάγωμα πλειστηριασμών για δύο χρόνια.

Άμεση κατάργηση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου ο κατώτατος μισθός κατά 22% για τους παλαιότερους και κατά 32% για τους νεότερους (κάτω των 25 ετών) εργαζομένους. Ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας, που θα ισχύει για διπλάσιο χρόνο, στα 461 ευρώ.

Άμεση αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων – από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση μέχρι τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Άμεση επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.

Έναρξη της διαδικασίας για την κατάργηση του ειδικού τέλους που επιβλήθηκε πέρυσι στα ακίνητα, με άμεση προτεραιότητα την κατάργησή του για τα μικρομεσαία εισοδήματα και ακίνητες περιουσίες, και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους διαβιούν στα όρια της φτώχειας.

Άμεση επανασύσταση και αναβάθμιση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

Αναβάθμιση ή διεύρυνση και σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Επανεξέταση σκανδάλων

Επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι όλες οι σκανδαλώδεις υποθέσεις που απασχόλησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια θα διερευνηθούν εκ νέου και σε βάθος, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, να εξαντληθούν όλα τα μέσα για την τιμωρία των ενόχων και να χυθεί άπλετο φως.