Ποσοστό 44,6% συγκεντρώνουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research. Η Ν.Δ. παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά 6 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα.

Συγκεκριμένα με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 19,1%, η ΝΔ 25,5%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΛΑΟΣ 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,7% και η Χρυσή Αυγή 5,2%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βγάζουν 170 βουλευτές.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα» 7 στους 10 πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Πάντως ενώ το 70,4% θεωρεί πως η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα των εκλογών, μόνον το 28,6% χαρακτηρίζει προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ στο 8,1% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που εμφανίζονται υπέρ της εκ νέου διενέργειας εκλογών στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Αντιθέτως, καταγράφεται ένα ισχυρότατο ρεύμα ψηφοφόρων σε ποσοστό 59% υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως οι 7 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν αρκετά ή πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σε αντίθεση πάντως με την επικράτηση της ΝΔ στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση ως προς το καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται Αντώνη Σαμαρά.

Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες απέναντι στην αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία πάντως συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αποδοχής, πράγμα που συμβαδίζει και με τις απαντήσεις υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Το 44% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά το έργο της και το 52,6% αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Επίσης το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ – και μόλις το 13% προτιμά την επιστροφή στη δραχμή.

Το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τη δραχμή είναι αυξημένο – προσεγγίζει το 40% – μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο αυτή η τάση να είναι πλειοψηφική μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποσοστά υπέρ της δραχμής εμφανίζονται χαμηλότερα του 30%, ακόμα και σε κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Πάνω από εννιά στους δέκα ψηφοφόρους, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, στηρίζουν την παραμονή στο ευρώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.