Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου τρεις ώρες η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, με βασικό θέμα συζήτησης την κατανομή του χρόνου προβολής των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Όπως σημείωσε ο υπ. Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση, στον χρόνο θα συμμετάσχουν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, την Ευρωβουλή και θα ακολουθηθεί ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η κατανομή του γίνεται με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη που προκύπτει για τα κόμματα μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Ο τελικός καθορισμός του χρόνου θα γίνει με την υπουργική απόφαση, που αναμένεται σε λίγες ώρες.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο χρόνος είχε κατανεμηθεί κατά 75% στα δύο μεγάλα κόμματα και 25% στα μικρότερα. Αυτή τη φορά, εικάζεται ότι ο χρόνος θα κατανεμηθεί κατά περίπου 70% στα δύο μεγάλα κόμματα και στο υπολειπόμενο ποσοστό στα μικρότερα. Δεδομένης της δημιουργίας πολλών μικρών κομμάτων και συνασπισμών, ο χρόνος για τα μικρότερα κόμματα αναμένεται ακόμη πιο συρρικνωμένος.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Την επίβλεψη κατανομής του χρόνου στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στην Επιτροπή προσήλθαν οι Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Νίκος Σαλαγιάννης από το ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Σκορδάς και Μουρούτης από τη ΝΔ, Αντώνης Σκυλάκος, Παναγιώτης Μενδρέκας και Βασίλης Δημόπουλος από το ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σαλαβράκος από τον ΛΑΟΣ, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης και Μιχάλης Κανδαράκης από τη ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Ζώης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Λάμπρος Μίχος από την Κοινωνική Συμφωνία, Γιώργος Βαρδαλάκης από τη Δημοκρατική Συμμαχία και Κώστας Διάκος από τους Οικολόγους Πράσινους. Οι εκπροσώποι του ΝΑΡ δεν έγιναν δεκτοί στην Επιτροπή, όπου τους ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχουν όταν θα έχουν ανακοινώσει τους συνδυασμούς τους.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι όλα είναι ξεκάθαρα στον νόμο. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των ψηφοφόρων δήλωσε ότι θα ζητηθεί από τις εταιρείες μεταφορών επιβατών να προβούν σε εκπτώσεις.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκυλλάκος δήλωσε ότι τέθηκε με επιτακτικότητα το θέμα της ισότητας στην κατανομή του χρόνου, κυρίως στα δελτία ειδήσεων και στις εκπομπές λόγου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του υπ. Εσωτερικών τόνισαν ότι δεν το επιτρέπει ο νόμος. «Τελικά θα μονοπωλήσουν το χρόνο τα δυο μεγάλα κόμματα. Επέμειναν ότι η όποια αλλαγή θα γίνει νομοθετικά» σχολίασε ο κ. Σκυλλάκος.

«Εμείς και άλλοι ζητήσαμε ένα ποσοστό του χρόνου να μοιρασθεί αναλογικά και ένα ποσοστό να είναι ίσα καταμερισμένο» δήλωσε, από την πλευρά του κ. Ζώης.

Ο κ. Διάκος επισήμανε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε εκλογές με τις ίδιες παλαιές συνταγές, διότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του εκλογικού σώματος. Εμείς προτείναμε να επικρατήσει η ισότητα στο 80% του χρόνου και στο υπόλοιπο 20% να εφαρμοσθεί η αναλογικότητα. Επίσης, ζητήσαμε να υπάρξει επέμβαση του υπουργείου στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Η τρίτη πρότασή μας ήταν όλα τα εναπομείναντα ψηφοδέλτια να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν».