Για τα χρέη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τις περικοπές στον προϋπολογισμό έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Δημήτρης Εϊπίδης.

«Οι επιλογές ήταν ή να το σώσουμε ή να κοπεί. Μας πέρασαν πολλές σκοτεινές σκέψεις από το μυαλό ανάμεσά τους και να αναβάλουμε τη διεξαγωγή του» παραδέχθηκε ο κ Εϊπίδης και υπογράμμισε ότι το έλλειμμα της διοργάνωσης έφτανε τα 6,2 εκατ. ευρώ.

Ακόμη υποσχέθηκε ότι το φετινό Φεστιβάλ δεν θα προσθέσει «ούτε ένα ευρώ» στο χρέος. Όσον αφορά τα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, πέρυσι είχαν δοθεί 4,5 εκατ. ευρώ ενώ φέτος το ποσό της κρατικής επιχορήγησης ήταν 1 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ από άλλες χορηγίες.

Φέτος το εισιτήριο για τις προβολές έχει μειωθεί στα 6 ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου στις πρωινές προβολές για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινάει την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 12 του ίδιου μήνα. Το φεστιβάλ φιλοξενεί 16 ξένες ταινίες και 23 ελληνικές. Η διοργάνωση ξεκινά με την προβολή της νέας ταινίας του Ντάνι Μπόιλ, 127 ώρες, και τελειώνει με την προβολή του Μαύρου Κύκνου του Ντάρεν Αρονόφσκι.