Σε ρυθμούς ροκ «κινείται» ο Σαιξπηρικός «Βασιλιάς Ληρ» με το Νικήτα Τσακίρογλου στον ομώνυμο ρόλο, που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο «Παλλάς» την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Με την υπογραφή του Στάθη Λιβαθινού στη σκηνοθεσία, του Διονύση Καψάλη στη μετάφραση, η επιτυχημένη παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα για 20 μόνο παραστάσεις.

Με τη συνοδεία μπάσου, ηλεκτρικής κιθάρας και τύμπανου που θα ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής τη μουσική που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Θόδωρος Αμπατζής, ο «Βασιλιάς Ληρ» του Στάθη Λιβαθινού επιχειρεί σύμφωνα με τον ίδιο το σκηνοθέτη «ο άνθρωπος που θα φύγει από την αίθουσα να μην θέλει να πεθάνει, να θέλει να ζήσει ακόμα μια μέρα».

«Ο Σαίξπηρ είναι μία κινητοποίηση των αισθήσεων και του μυαλού γενικότερα. Εκείνο που πραγματικά πρέπει να συμβεί είναι ν’ ακούσει κανείς με τα αυτιά του μυαλού και της ψυχής τα βαθύτερα νοήματα που υπάρχουν σε αυτό το έργο με αποκορύφωμα τις τελευταίες του φράσεις. “Εμείς πρέπει να αντέξουμε τη θλίψη του άρρωστου καιρού μας”. Αυτό είναι μία πράξη προσέγγισης, παρηγοριάς, εξομολόγησης και ανάμνησης του ότι είμαστε άνθρωποι και ότι δεν πρέπει να το ξεχνάμε», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

«Η αντιστοιχία του έργου με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου φοβάμαι ότι είναι πάρα πολύ έντονη, αλλά δεν είναι η μόνη. Το “μνημόνιο” της σύγκρουσης των γενεών είναι πολύ πιο έντονο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός. Η κρίση της εξουσίας όπως και η σύγκρουση των γενεών είναι κάτι το οποίο το ζούμε καθημερινά είτε σπάνε βιτρίνες είτε όχι. Αυτό είναι κάτι που ο Σαίξπηρ και η εποχή του καταλάβαινε πάρα πολύ καλά: Όταν οι νέοι βιάζονται να ‘ρθουν στα πράγματα και οι γέροι δεν βιάζονται καθόλου να φύγουν» συνέχισε.

Ο πρωταγωνιστής Νικήτας Τσακίρογλου με τη σειρά του ανέφερε ότι «πρόκειται για μία ροκ, σκληρή, θυμωμένη παράσταση που δεν ακολουθεί την πεπατημένη ενός κρατικού θεάτρου.