Το »Κάτω από το ηφαίστειο», που εκδόθηκε το 1947, δεν είναι μόνο το κορυφαίο έργο του Μάλκολμ Λόουρυ, αλλά κι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι κριτικοί  το έχουν κατατάξει ανάμεσα στα δέκα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα.

 Άλλοι το είδαν σαν «ένα ποίημα» κι άλλοι σαν «μια μουσική σύνθεση». Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε «μια μεθυσμένη Θεία Κωμωδία».  Το μυθιστόρημα του Λόουρυ ενέπνευσε πολλούς μουσικούς, όπως τον Μπομπ Ντύλαν (στο ταγούδι Just Like Tom Thumb’s Blues), και έδωσε το όνομά του σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Κάτω από το Ηφαίστειο για τις Τέχνες και την Κοινωνική Αλλαγή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Βόρειο Καναδά, εκεί όπου ο Λόουρυ έγραψε το βιβλίο του. Το 1984 ο Τζων Χιούστον μετέφερε την ιστορία στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίννεϋ και Ζακλίν Μπισέ, αποσπώντας δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Το κείμενο του Λόουρυ, που αφηγείται την ιστορία της πτώσης του Βρετανού αλκοολικού προξένου Τζέφρυ Φέρμιν την Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό λίγο πριν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, υπήρξε έμπνευση και για τον Γκυ Κασσίερς. Ο σκηνοθέτης αναπλάθει την ατμόσφαιρα της μέθης και το απεγνωσμένο ψυχικό ταξίδι του Φέρμιν, καθώς ισορροπεί για τελευταία φορά ανάμεσα στον παράδεισο και στην κόλαση, ανάμεσα στη ζωτική του ανάγκη για έρωτα και στο ραγδαίο βύθισμα στη μοναξιά και στο θάνατο.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Guy Cassiers

Κείμενο: Josse De Pauw, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Malcolm Lowry

Δραματουργία: Erwin Jans

Σκηνικά: Enrico Bagnoli, Diederik De Cock, Arjen Klerkx

Κοστούμια: Katelijne Damen

Ερμηνεύουν: Katelijne Damen, Josse De Pauw, Bert Luppes, Marc Van Eeghem

Παραγωγή: Toneelhuis (Αμβέρσα)

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Τηλ: 2109005800, http://www.sgt.gr/

Τιμές εισιτηρίων: 15-20-25-28-42-52 €
Φοιτητικό: 10-15 €

Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.