Ομιλία με τίτλο «Από τον Κήπο-εν κινήσει στον Πλανητικό Κήπο» δίνει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας ο Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίου Gilles Clement. Στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα του θέσουν από σκηνής ο δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης και ο αρχιτέκτων Θωμάς Δοξιάδης, ενώ παρουσιαστής και συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Ο Ζιλ Κλεμάν γεννήθηκε στο Argenton-sur-Creuse της Γαλλίας το 1943. Σχεδιαστής κήπων, βοτανολόγος, εντομολόγος και συγγραφέας, έγινε ευρέως γνωστός σχεδιάζοντας πολλά δημόσια πάρκα στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων και το Parc Andre-Citron στο Παρίσι. Το 1998, έλαβε το Εθνικό Βραβείο Τοπίου της Γαλλίας.

Από τις πιο γνωστές και σεβαστές προσωπικότητες στη Γαλλία, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Τοπίου των Βερσαλλιών, ο Ζιλ Κλεμάν πιστεύει ακράδαντα ότι ο άνθρωπος είναι κομμάτι του φυσικού κόσμου και πρέπει να μάθει να δημιουργεί και να ζει μέσα σε αυτόν. Θεωρεί μάλιστα ότι έχει ζωτική σημασία να αφήσουμε τη φύση ελεύθερη, έτσι ώστε «να επέλθει η αρμονία ανάμεσα στα φυτά, τα χρώματα και τα ορυκτά». Αυτό το δόγμα υπηρετεί, είτε δουλεύει για το ελβετικό μετρό, είτε σχεδιάζει κάποιο γαλλικό δημόσιο πάρκο είτε συμμετέχει ενεργά στην αναδιοργάνωση του Σοβέτο στη Νότια Αφρική.

Ο Ζιλ Κλεμάν έχει δημιουργήσει τον προσωπικό του κήπο στην περιοχή La Creuze της κεντρικής Γαλλίας. Γνωστός με το όνομα «La Valle», ο κήπος αυτός θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες στη χώρα. Αυτός ο κήπος μάλιστα ήταν η αφορμή για τον Κλεμάν να εμπνευστεί και να υλοποιήσει τα τρία σημαντικότερα projects του: τον Κήπο εν κινήσει, το Μανιφέστο του Τρίτου Τοπίου και τον Πλανητικό Κήπο. Οι ριζοσπαστικές αυτές ιδέες σημάδεψαν τους σύγχρονους αρχιτέκτονες τοπίου.

Ο Κήπος εν κινήσει απορρέει από την παρατήρηση του Ζιλ Κλεμάν ότι ένα φυσικό τοπίο δεν «παγώνει» ποτέ. Σύμφωνα με τον Κλεμάν, ο κηπουρός, αντί να περιορίζει τα φυτά σε έναν συγκεκριμένο τόπο, μπορεί να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη φύση και να της αφήσει «το πεδίο ελεύθερο». Τα φυτά, ανάλογα με την τυχαία μετακίνηση των σπόρων και ανάλογα με τις φυτοκοινωνιολογικές προτιμήσεις, θα μπορέσουν να βρουν τον τόπο που τους ταιριάζει περισσότερο.

Ο Πλανητικός Κήπος είναι ένας τρόπος να σκεφτούμε την οικολογία ενσωματώνοντας τον άνθρωπο -τον κηπουρό- μέσα σε όλους τους χώρους της. Σκοπός είναι να μάθουμε πώς να εκμεταλλευτούμε τη βιοποικιλότητα του πλανήτη χωρίς να την καταστρέψουμε, δηλαδή πώς να συνεχίσει να λειτουργεί η «μηχανή» του πλανήτη και να διατηρηθεί η ζωή του κήπου και επομένως και του κηπουρού. Ο Πλανητικός Κήπος αποτέλεσε το θέμα μιας σημαντικής έκθεσης στην Grande Halle de la Villette στο Παρίσι το 1999, όπου ο Ζιλ Κλεμάν παρουσίασε μια ευφυή συνέχεια μεταξύ της φύσης και του πολιτισμού.

Τέλος, το Τρίτο Τοπίο αποτελείται από το σύνολο των τόπων που έχουν αφεθεί από τον άνθρωπο και αναφέρεται στο Τρίτο Κράτος (και όχι στον Τρίτο Κόσμο), δηλαδή σε ένα μέρος που δεν εκφράζει ούτε την εξουσία ούτε την υποταγή. Αυτοί οι περιθωριακοί τόποι συνιστούν μία βιολογική ποικιλότητα που δεν θεωρείται φυσικός πλούτος. Εκεί η χλωρίδα και η πανίδα οργανώνονται σύμφωνα με νόμους που δεν είναι ούτε εκείνοι του κηπουρού ούτε εκείνοι του γεωργού ή του δασοφύλακα ή του παραδοσιακού εξωραϊστή. Το Τρίτο Τοπίο συνιστά τον χώρο που απολαμβάνει το προνόμιο της βιοποικιλότητας. Υπό το πρίσμα αυτό, το Τρίτο Τοπίο εμφανίζεται ως η γενετική αποθήκη του πλανήτη, ο τόπος του μέλλοντος.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.

Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.