Ο Λόγος του Βασιλιά, προπορεύεται στην κούρσα των εφετινών Όσκαρ, με δώδεκα υποψηφιότητες. Ακολουθεί το γουέστερν Αληθινό Θράσος των αδελφών Κοέν (δέκα υποψηφιότητες) και τα Inception και Social Network που διεκδικούν από οκτώ αγαλματάκια.

Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας υποψήφιες είναι οι ταινίες: Μαύρος Κύκνος, The Fighter, Inception, Τα Παιδιά είναι Εντάξει, Ο Λόγος του Βασιλιά, 127 Ώρες, The Social Network, Toy Story 3, Αληθινό Θράσος, Winter’s Bone.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η μονομαχία ανάμεσα στον Κόλιν Φερθ και τον Τζεφ Μπρίτζες για το Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου. Οι δύο τους ήταν αντίπαλοι και πέρυσι , με τον Μπρίτζες να αποσπά τελικά το βραβείο. Εφέτος όμως, τα προγνωστικά δίνουν το προβάδισμα στον Φερθ, χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία του στο Λόγο του Βασιλιά. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι οι: Τζέσε Αϊζενμπεργκ (The Social Network), Τζέιμς Φράνκο (127 Ώρες) και Χαβιέρ Μπαρδέμ (Biutiful).

Στην κατηγορία Α’ γυναικείου ρόλου, αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρείται η Νάταλι Πόρτμαν για την εμφάνισή της στην ταινία Μαύρος Κύκνος. Την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν οι Ανέτ Μπένινγκ (Τα Παιδιά είναι Εντάξει), Νικόλ Κίντμαν (Rabbit Hole), Τζένιφερ Λόρενς (Winter’s Bone), και Μισέλ Ουίλιαμς (Blue Valentine).
Στην κατηγορία Β’ Ανδρικού ρόλου, υποψήφιοι είναι οι : Κρίστιαν Μπέιλ (The Fighter), Τζον Χοκς (Winter’s Bone), Τζέρεμι Ρένερ (The Town), Μαρκ Ραφαλο, (The Kids Are All Right) και Τζέφρι Ρας (Ο λόγος του Βασιλιά).

Στην κατηγορία Β’ γυναικείου ρόλου το Όσκαρ θα διεκδικήσουν οι: Έιμι Άνταμς (The Fighter), Έλενα Μπόναμ Κάρτερτ (ο λόγος του Βασιλιά), Μελίσα Λίο (The Fighter), Χέιλι Στάινφελντ (Αληθινό Θράσος) και Τζάκι Γουίβερ (Animal Kingdom).
Για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας υποψήφιοι είναι οι: Ντάρεν Αρονόφσκι (Μάυρος Κύκνος) Ντέιβιντ Ο. Ράσελ (The Fighter), Τομ Χούπερ (Ο λόγος του Βασιλιά) Ντέιβιντ Φίντσερ (The Social Network) και οι αδελφοί Κοέν για το Αληθινό Θράσος.
Στην κατηγορία της μουσικής υποψήφιες είναι οι ταινίες: Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας, Inception, Ο λόγος του Βασιλιά, 127 Hours και The Social Network.

Τέλος, στα ειδικά εφέ υποψήφιες είναι οι ταινίες: Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Hereafter, Inception και Iron Man 2.