Ένας πολύ κεφάτος Kevin Schwantz ανακοίνωσε αρχικά τα νέα μέσω Twitter: «GREAT news to share about @circuitamericas!»

Έχει λόγο να χαίρεται ο αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής 500GP του 1993. Κατέληξε σε συμφωνία με τη διεύθυνση της πίστας Circuit of the Americas (COTA) στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Τέξας.

Η πίστα αυτή φιλοξένησε πέρυσι για πρώτη φορά αγώνα MotoGP.

Η συμφωνία βάζει τέλος στην υπερδωδεκάμηνη δικαστική διαμάχη του με τους διαχειριστές της COTA και αναθέτει στον Schwantz το ρόλο του Πρέσβη της πίστας.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Schwantz, παρότι διέθετε δεκαετές συμβόλαιο με την Dorna, έμεινε τελικά έξω από το σχετικό deal των ιδιοκτητών και διαχειριστών της πίστας για τον αγώνα MotoGP.

Ο Schwantz παιδεύτηκε δέκα χρόνια σχεδόν μέχρι να υλοποιηθεί το όνειρό του, φέρνοντας τα GP στο Τέξας. Είχε επίσης συμβουλευτικό ρόλο στον σχεδιασμό της πίστας από την εταιρεία του γνωστού γερμανού μηχανικού και σχεδιαστή αυτοκινητοδρομίων, Hermann Tilke.

Και όταν ο αγώνας ήρθε στο Τέξας έμεινε θεατής καθώς δεν του επετράπη ούτε η είσοδος στην πίστα. Το γεγονός οδήγησε σε σαμποτάζ και από τους Τεξανούς που δεν πήγαν στον αγώνα κι έδειξαν έτσι στην ανάληγητη διοίκηση της πίστας ότι η Schwantz είναι δημοφιλής και δεν τον «προσπερνάς» εύκολα..

Δεν είναι γνωστοί όλοι οι όροι της συμφωνίας, ειδικά οι οικονομικοί, αν και θα πρέπει στη συναλλαγή να συμμετείχε και άγνωστο χρηματικό ποσό. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει εργασίες στην πίστα με στόχο να κάνουν το αγωνιστικό τριήμερο πιο δελεαστικό στους θεατές και να βελτιώσουν την πρόσβαση και φιλικότητα των εγκαταστάσεων στον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Schwantz αναλαμβάνει Μέγας Τελετάρχης του αγώνα, ενώ κατά τις δύο εβδομάδες που προηγούνται του event, θα δράσει για τη μηντιακή προώθησή του. Επίσης θα ηγηθεί τιμητικών παρελάσεων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ανάμεσα στις δοκιμαστικές περιόδους.

Ακόμη, κατά πρόταση προφανώς του Schwantz, η διεύθυνση της πίστας θα υποστηρίξει οικονομικά το Simoncelli Foundation, προς τιμή του αδικοχαμένου το 2011 Marco Simoncelli που υπήρξε πολύ φίλος με τον Schwantz. Για κάθε εισιτήριο που θα πουληθεί, η διοργάνωση θα δωρίσει 1 δολάριο στον οργανισμό.

Η συμφωνία αφαιρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα δημοσίων σχέσεων της πίστας, καθώς η κόντρα με τον Schwantz είχε γίνει γνωστή διεθνώς, με την παγκόσμια κοινότητα να τάσσεται πλειοψηφικά στο πλευρό του αμερικάνου πρωταθλητή.