H πρώτη αναβίωση μετά από 15 χρόνια του αγώνα Superprestigio Dirt Track έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη, στην κλειστή πίστα dirt track oval του Palau Sant Jordi. Μεταδόθηκε ζωντανά από την ισπανική τηλεόραση ενώ στο στάδιο το θέαμα απόλαυσαν περί τους 5.000 θεατές.

Συνολικά συμμετείχαν 75 αναβάτες από όλον τον κόσμο. Οι 57 από αυτούς προκρίθηκαν στις διάφορες κατηγορίες. Είκοσι ένας προέρχονταν από τους αγώνες ταχύτητας, τα GP και τα MotoGP. Ανάμεσά τους οι δύο φετινοί πρωταθλητές, ο Marc Marquez (MotoGP) και ο Maverick Vinales (Moto3).

Στην κατηγορία Open ξεχώρισε ο πρωταθλητής AMA Pro Flat Track, Αμερικανός Brad Baker που το συγκεκριμένο σπορ αποτελεί και ειδικότητά του. Στον καταληκτικό αγώνα του event, οι Marquez και Baker μονομάχησαν για την πρώτη θέση του SuperFinal σκληρά, για δέκα γύρους.

Πρώτος πέρασε τη γραμμή ο Baker καθώς στον τελευταίο γύρο μια επαφή με τη μοτοσυκλέτα του Marquez έρριξε κάτω τον Ισπανό. Έτσι στη δεύτερη θέση ανέβηκε ο Ισπανός Tito Rabat (Spain) και στην Τρίτη ο Αμερικανός πρώην αναβάτης της Moto2 Kenny Noyes που ζει στην Ισπανία και διευθύνει μια σχολή dirt track στην Motorland Aragon.

Οκτώ ήταν οι αναβάτες που πέρασαν στον Σούπερ Τελικό (με διάρκεια 12 γύρων). Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός και οι μάχες εκ του συστάδην, ειδικά στις κατηγορίες Open και Superprestigio.

Σκληρότερη κατηγορία ήταν η Superprestigio, όπου 21 αναβάτες κονταροχτυπήθηκαν σε γκρουπ των τριών, ενώ διεξάχθηκαν και δύο επιπλέον προκριματικοί αγώνες των 6 γύρων ο καθένας. Οι δύο πρώτοι αναβάτες των προκριματικών πέρασαν στον Superprestigio ενώ δύο ακόμη προστέθηκαν από τον προκριματικό «τελευταίας ευκαιρίας» –Last Chance.

Στην Open παρατάχθηκαν 39 αναβάτες, από τους οποίους προκρίθηκαν οι 26. Ο τελικός ολοκληρώθηκε σε 12 γύρους και οι τρεις πρώτοι, Baker, Gómez και Schrerb πήραν το εισιτήριο για τον σούπτερ τελικό.

Το θέαμα εντάθηκε όταν στο στάδιο μπήκαν ο Toni Bou, παγκόσμιος πρωταθλητής του X-Trial, και ο συναθλητής του Taka Fujiname για μια απίστευτη επίδειξη ισορροπίας.

Τους δύο προκριματικούς της Superprestigio κέρδισε ο Marc Márquez (Honda), ενώ ανάμεσα στους 8 που προκρίθηκαν στον τελικό βρέθηκαν οι Ricky Cardus (Yamaha) και Johann Zarco (Yamaha).

Οι Maverick Viñales (KTM), Alvaro Bautista (Honda), Bradley Smith (Yamaha) και ο δευτεραθλητής της Moto3 Alex Rins (Honda) αποκλείστηκαν, ενώ κερδίζοντας στην Last Chance πέρασαν οι Kenny Noyes (Suzuki) και Julián Simón (Honda).

Στους 4 Τελικούς της συνάντησης, ο πρωταθλητής MotoGP Marc Márquez κέρδισε τον 1ο, τον 3ο και τον 4ο, μπροστά από τον Kenny Noyes. Στην Open ο Brad Baker δεν είχε αντίπαλο, οι υπόλοιποι όμως ήταν σχεδόν ισοδύναμοι και για τη δεύτερη θέση έγινε κακός χαμός.

Δηλώσεις

Brad Baker: «Λυπάμαι για την επαφή με τον Marquez στον Superfinal, ήταν πολύ κλειστή μάχη και θα ήθελα να ξαναζήσω την εμπειρία αυτή στην πατρίδα. Τον προσκαλώ από τώρα στον αγώνα Half Mile του χρόνου».

Marc Marquez: «Είμαι φοβερά χαρούμενος με το θέαμα. Οι θεατές στην Ισπανία έχουν ήδη ανακαλύψει την απόλαυση του Dirt Track και το απόλαυσαν πραγματικά –όπως και εμείς. Η μάχη με τον Baker ήταν φανταστική, έμαθα πολλά πράγματα. Ελπίζω να ξαναδούμε κάτι τέτοιο και του χρόνου.»

Στο Junior Event (κάτω των 18) συμμετείχαν και οι δύο γιοι του Αυστραλού παγκόσμιου πρωταθλητή Wayne Gardner που εκπαιδεύονται αυτόν τον καιρό στη σχολή Noyes Dirt Track. Έκαναν εξαιρετική εμφάνιση, ο μεν Remy τερματίζοντας 1ος, ο δε Luca 2ος στον πρώτο προκριματικό. Στον τελικό ο Remy ήρθε 2ος και ο Luca 4ος. Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Gerard Riu (Spain), στην 3η ο Genis Glada, Ισπανοί και οι δύο.

Η «ανάσταση» του Superprestigio αποτελεί ιδέα του ιδρυτή του περιοδικού Solomoto, Jaime Alguersuari. Τη διοργάνωση είχε ο Marc Marquez, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος ότι θέλει να το ξανακάνει του χρόνου, παίρνοντας τη διαβεβαίωση από τον Baker ότι θα ξανάρθει οπωσδήποτε. Όχι και τόσο σοφή η απόφαση του Αμερικανού.

Εφέτος κέρδισε περνώντας τον Marquez στον προτελευταίο γύρο, παρότι ήταν φανερά πιο άνετος πάνω στη μοτοσυκλέτα του από τον πιτσιρικά. Όμως με την ταχύτητα που μαθαίνει ο 20χρονος Ισπανός, στοιχηματίζουμε ότι του χρόνου η εξέλιξη θα είναι διαφορετική.

Αποτελέσματα Κατηγοριών
Junior

1. Gerard Riu (ESP) Kawasaki
2. Remy Gardner (AUS) Kawadaki
3. Genis Gelada (ESP) Kawasaki
4. Luca Gardner (AUS) Kawasaki
5. Salvador Gelada (ESP) Kawasaki

Open
1. Brad Baker (USA) KTM
2. José Pedro Gómez (ESP) Yamaha
3. Merle Scherb (USA) Yamaha
4. Dani Ribalta ESP) Kawasaki
5. Tom Neave (GBR) Honda

Superprestigio

1. Marc Márquez (ESP) Honda
2. Tito Rabat (ESP) Honda
3. Kenny Noyes (USA) Suzuki
4. Aleix Espargaró (ESP) Yamaha
5. Lorenzo Baldasarri (ITA) Kawasaki

Superfinal

1. Brad Baker (USA) KTM
2. Tito Rabat (ESP) Honda
3. Kenny Noyes (USA) Suzuki
4. Aleix Esparagaró (ESP) Yamaha
5. José Pedro Gómez (ESP) Yamaha
6. Merle Scherb (USA) Yamaha
7. Dani Ribalta (ESP) Kawasaki
8. Marc Márquez (ESP) Honda



Δείτε το video με τον τελικό αγώνα



Και μερικά πολύ εντυπωσιακά πλάνα από την κάμερα στο κράνος του Kenny Noyes