Μετά την προσθήκη του αγώνα στο Τέξας, ήταν πράγματι αμφίβολη η παραμονή της ιστορικής πίστας Laguna Seca στο Ημερολόγιο των MotoGP. Έχουμε ήδη αναφέρει τις φήμες για κατάργησή της από τις αρχές της χρονιάς, κάθε φορά όμως εμφανιζόταν και μια διάψευση.

Το Σαββατοκύριακο στην Aragon όμως κυκλοφόρησαν κάποιες «πρόχειρες» εκδόσεις του Αγωνιστικού Ημερολογίου 2014 με ποικίλες συνθέσεις. Σε κάποιες είχε προστεθεί ένας επιπλέον αγώνας, σε κάποιες δύο: στην Αργεντινή και την Βραζιλία.

Όμως από όλες έλειπε η Laguna Seca. Το ’14 η εικονική πίστα στα παράλια της Καλιφόρνια δεν θα φιλοξενήσει GP. Η πίστα έχει υποδεχτεί 15 φορές αγώνες GP από το 1988 και μετά, στηρίζοντας με νύχια και δόντια τον ξένο (για τους Αμερικανούς) θεσμό στις ΗΠΑ.

Ως αιτία προβάλλεται ο ανταγωνισμός από την Ινδιανάπολη και το Τέξας, καθώς και η μειωμένη προσέλευση θεατών και η μη κερδοσκοπική μορφή εταιρείας που διαχειρίζεται την πίστα, καθιστώντας απρόσφορη οικονομικά τη φιλοξενία αγώνων GP.

Η πραγματική αιτία είναι όμως πως η Laguna Seca δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Dorna, ούτε μπορούσε να ανταγωνιστεί την πίστα του Τέξας «Circuit of the Americas» που κατασκευάστηκε επί τούτου για αγώνες MotoGP.

Εξίσου και περισσότερο δύσκολο ήταν να σταθεί απέναντι στην πίστα της Ινδιανάπολης, που θεωρείται πρωτεύουσα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στις ΗΠΑ. Οι παράγοντας της οποίας ήταν σύμφωνα με αμερικάνικα websites «έτοιμοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κρατήσουν τα GP εκεί».

Από τη διεύθυνση της Laguna Seca αναφέρεται πως ελπίζεται η επιστροφή των MotoGP στο κοντινό μέλλον, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Στο παρόν στάδιο, πρόκειται για απλό ευχολόγιο.

Τέλος στην Corcscrew, λοιπόν… Τουλάχιστον μένουμε με την εικόνα της φοβερής προσπέρασης του Marquez στον Rossi, σύμβολο ανατολής μιας νέας εποχής…