Ακούγεται σαν φάρσα, αλλά είναι αλήθεια. Στα δικαστήρια πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του συνονόματου Αγίου Βαλεντίνου, ο αστέρας των MotoGP Valentino Rossi.

Ο ιταλός πολυπρωταθλητής ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει ως μάρτυρας σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, στα δικαστήρια της πόλης Πέζαρο. Η μία υπόθεση ήταν αστική, η άλλη όμως ποινική.

Η αστική διαδικασία αφορούσε την αγωγή του Rossi κατά των πρώην συμβούλων του σε φοροτεχνικά θέματα, της εταιρείας Mainardi & Tasini, η οποία χειρίστηκε το συμβιβασμό του με τις ιταλικές φορολογικές αρχές.

Η εταιρεία για τις υπηρεσίες της ζήτησε να αμειφθεί με 1,8 εκατ. ευρώ, ποσό που Rossi θεώρησε υπερβολικό, γι’ αυτό και το προσέβαλε στα δικαστήρια. Κατά την ακρόαση της αγωγής του υποβλήθηκε σε σκληρή δοκιμασία από τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αφού αναγκάστηκε να απαντήσει σε 140 ερωτήσεις, περιστρεφόμενες κυρίως γύρω από τον οικονομικό συμβιβασμό του με τις ιταλικές φορολογικές αρχές…

Απτόητος ο Vale τις αντιμετώπισε με χάρη, μάλιστα κάποια στιγμή αστειεύτηκε ότι θα έπρεπε ο ίδιος να χρεώσει τους δικηγόρους του για τις συμβουλές που τούς πρόσφερε σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Τελικά η υπόθεση έκλεισε με το ποσό της αμοιβής να μειώνεται στα 700.000 ευρώ.

Στην ποινική υπόθεση, ο πρώην μάνατζερ του Rossi, ο 55χρονος Gibo Badioli, κατηγορείται για φοροαποφυγή 10 εκατ. ευρώ τα οποία κατά τις ιταλικές Αρχές έπρεπε να δηλώσει ως εισοδήματα στην Ιταλία και όχι στην Αγγλία, όπου ζούσε, όπως ο Rossi.

Η επιλογή της Βρετανίας ως τόπου διαμονής είχε γίνει επειδή οι ισχύοντες εκεί νόμοι επιβάλλουν χαμηλότερο φόρο εισοδήματος σε όσους διαβιούν υπό το καθεστώς non-domiciled-resident.

Ερωτηθείς για το Badioli, ο οποίος εκείνον τον καιρό χειριζόταν όλα τα συμβόλαιά του, ο Rossi είπε: «Η συμφωνία μου με τον Gibo ήταν προφορική. Ο κανόνας ήταν ότι εκείνος έπαιρνε το 20% από τα έσοδά μου, ενώ εγώ κρατούσα το 80%. Ο ίδιος είχε άμεση εμπλοκή με τις εταιρείες. Στο σπίτι μου στο Λονδίνο υπήρχε και ένα γραφείο για τον ίδιο και τη γραμματέα του Έλενα».

Όταν ρωτήθηκε πώς πληρωνόταν ο Badioli ο Rossi απάντησε, «Δεν γνωρίζω, προσωπικά δεν του έδωσα ποτέ τίποτε».

Φεύγοντας από τα δικαστήρια ο Rossi ανέφερε χαμογελαστός στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, «τώρα πρέπει να αναπληρώσω τις χαμένες ώρες… έχω ραντεβού» –εννοώντας προφανώς με την καλή του, τη Λίντα Μορσέλι.