Μετά από σχεδόν 10 χρόνια το 2017 ο Αντρέα «Ντόβι» Ντοβιτσιόζο και η Ντουκάτι έφτασαν πάλι να διεκδικούν τον τίτλο των MotoGP.

Ο Ιταλός που θεωρείται πολύ εγκεφαλικός αναβάτης από τα μέσα του 2016 και μετά εμφανίστηκε στις πίστες εκπληκτικά αλλαγμένος. Από μόνιμος δεύτερος έγινε διεκδικητής του τίτλου, στριμώχνοντας το 2017 άγρια τον Μαρκ Μαρκέζ της Χόντα.

dgihfui3

Για να φτάσει ως τη 2η θέση του πρωταθλήματος πέρυσι, άφησε πίσω τόσο τον θρύλο Ρόσσι όσο και τον εξαιρετικά ταλαντούχο –σχεδόν «σίγουρο πρωταθλητή» ως τον 5ο αγώνα του 2017– Μάβερικ Βινιάλες.

Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια ο Ντόβι έχει αναχθεί σε ημίθεο από τους Τιφόζι, δηλαδή τους φανατικούς-παύλα-τρελαμένους οπαδούς της Ντουκάτι. Πώς όμως προέκυψε αυτή η «ανάσταση»;

Το αφήγημα αυτό παρέμεινε επί μήνες άγνωστο, γιατί ο ευγενικός Ντοβιτσιόζο είναι λιγομίλητος και η ικανότητά του να ξεφεύγει από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων με αόριστες απαντήσεις, παροιμιώδης.

Τελικά όμως μάθαμε. Στο παρασκήνιο επιδρά ένας μυστηριώδης Ιταλός καθηγητής με εμφάνιση εκκεντρικού επιστήμονα που δηλώνει προσωπικός προπονητής, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί και ένα είδος μέντορα για τον Αντρέα.

Είναι γνωστό πως στο παρελθόν τον ρόλο αυτό είχε παίξει ο ιδρυτής και πρώην διευθυντής της Clinica Mobile, ο ιδιόρρυθμος δόκτωρ Κλαούντιο Κόστα. Ο οποίος παρότρυνε τον Ντόβι να οδηγεί περισσότερο με το ένστικτο και λιγότερο με τη λογική.

dgihfui2

Τον ρόλο αυτό ως φαίνεται έχει αναλάβει τους 18 τελευταίους μήνες ο Αμεντέο Μαφέι. Ο Μαφέι είναι εφευρέτης, «πνευματικός», εκλεκτικός οραματιστής και ψυχολόγος.

Είναι ένας μικρόσωμος αλλά αξιοπρόσεκτος άνθρωπος που χρησιμοποιεί στην προπονητική του πράξη μια εργονομική συσκευή δικής του έμπνευσης με ευρεία ηλεκτρονική υποστήριξη, την οποία ονομάζει «Κέοπα».

Η συσκευή δουλεύει πάνω στο ανθρώπινο σώμα μέσω κραδασμών που χαλαρώνουν συγκεκριμένους μύες, ειδικά όσους δέχονται τη μεγαλύτερη επίδραση της βαρύτητας. Με τη παράλληλη χρήση ηχητικών ερεθισμάτων συνδυάζει την χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος, επιτυγχάνοντας κατά μαρτυρίες την ψυχική ισορροπία.

Η μηχανή, διαβάζουμε, διευρύνει και ενισχύει την αίσθηση που έχουμε για τη θέση του σώματός μας στον χώρο, «προπονώντας» ειδικούς αισθητήρες που ήδη υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα.

Ο Μαφέι έχει την έδρα του στη βίλα Φουτούρα, στο Σιρτόρι της επαρχίας Λέκο, βόρεια του Μιλάνου. Από εκεί προσφέρει εδώ και 40 χρόνια τις υπηρεσίες του σε κορυφαίους αθλητές, πολιτικούς, μεγαλομάνατζερ αλλά και… καρδινάλιους! Είναι επίσης στενά συνδεδεμένος με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου όπου διδάσκει.

dgihfui4

«Στα μέσα της χρονιάς (2016) συνάντησα ένα άτομο που άλλαξε τη ζωή μου και εμένα ως οδηγό» είχε παραδεχτεί πέρυσι ο Ντοβιτσιόζο, χωρίς πάντως να κατονομάσει τον Μαφέι. Πράγματι από τον Οκτώβριο του 2016 και ως το τέλος του 2017 ο Αντρέα κέρδισε έξι φορές με την Ντουκάτι, επίδοση που μόνον με τους μεγαλύτερους άθλους του Κέισι Στόνερ μπορεί να συγκριθεί.

Πριν το ’16 ο Ιταλός αναβάτης είχε κερδίσει μόνον έναν αγώνα MotoGP, στο βρεγμένο Ντόνινγκτον το 2009. «Δεν φανταζόμουν ότι είχα τέτοιο δυναμικό. Ο Αμεντέο με βοήθησε να βλέπω τα πράγματα μπροστά μου με διαφορετικό τρόπο».

Ο μυστηριώδης κύριος «προσωπικός προπονητής» δεν μασάει τα λόγια του: «Είμαστε όλοι γεννημένοι νικητές, απλά δεν το ξέρουμε. Το καλό είναι πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να ανακαλέσει αυτή την ιδιότητα στο προσκήνιο. Η μηχανή κάθε ανθρώπου είναι εξ ορισμού εξαιρετική. Είναι απλά ζήτημα αλλαγής ταχύτητας». Εννοεί την πλήρη ενεργοποίηση της ανθρώπινης μηχανής…

dgihfui1

Και τι λέει για τον δημοφιλή Ιταλό αναβάτη και τη βελτίωση που βιώνει; «Όλα έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση της αντίληψης των ανθρώπινων αισθητήρων πέρα και έξω από το σώμα. Ο Αντρέα δεν νιώθει την άσφαλτο μέσω των ελαστικών της μοτοσυκλέτας του, αλλά άμεσα, με τα ίδια του τα πόδια».