Συντεχνίες, κλειστά επαγγέλματα, ειδική μεταχείριση… θυμίζει λιγάκι Ελλάδα, αλλά όχι μόνον. Δείτε τι γίνεται στο Παρίσι για παράδειγμα, όπου εδώ και χρόνια επιχειρούν, παράλληλα με τα τετράτροχα ταξί, και τα δίτροχα.

Μόνο που τα δίτροχα δεν μπορούν να αποκαλούνται «ταξί». Ή μάλλον δεν μπορούσαν να αποκαλούνται «ταξί», γιατί αντιδρούσαν -οποία τρέλα- οι επαγγελματικές ενώσεις αυτοκινητοταξί. Και είχαν μάλιστα αναγκάσει τις επιχειρήσεις μοτοταξί να αφαιρέσουν από τους τίτλους τους, από τα οχήματα και τις ιστοσελίδες τους ακόμα, τον όρο «ταξί».

Κάνουν και χειρότερα, καθώς το αστυνομικό δελτίο συμβάντων του Παρισιού αναφέρει συχνά ότι κλείνουν τους δίτροχους ανταγωνιστές τους και κάνουν επικίνδυνες μανούβρες προκειμένου να τους δυσκολέψουν τη ζωή στο δρόμο!

Η απαγόρευση χρήση του τίτλου «ταξί» ήταν ένα από τα όπλα της «συμπαθούς» συντεχνίας, ώστε να δυσκολέψει ή και παύσει τη λειτουργία των εταιρειών μοτοταξί. Οι «κανονικοί» ταξιτζήδες στο Παρίσι θεωρούν τους μοτοταξιτζήδες σοβαρούς ανταγωνιστές, καθώς δεν έχουν ταξίμετρα για τις χρεώσεις τους, ούτε πληρώνουν φόρο για την άδεια ταξί τους.

Από την άλλη τα δίτροχα ταξί δεν επιτρέπεται να καλούνται αυθόρμητα από το πεζοδρόμιο, ούτε να περιμένουν παρκαρισμένα τους επιβάτες τους στον δρόμο. Λειτουργούν μόνο μέσω ραντεβού.

Μπερδεμένο, αλλά έτσι είναι. Και τέλος πάντων ο αρμόδιος γαλλικός οργανισμός που επιβλέπει της λειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων (FNTDR) αποφάσισε πρόσφατα ότι τελικά τα μοτοταξί επιτρέπεται να αυτοαποκαλούνται ταξί.

Οπότε από εδώ και στο εξής όλα τα δίτροχα οχήματα μπορούν επιτέλους να φέρουν τον επίζηλο τίτλο «ΤΑΞΙ». Η λέξη βέβαια θα προστεθεί και στους τίτλους των εταιρειών και των websites, κάνοντας ευκολότερη τη ζωή και των πελατών.

Αυτή τη φορά η πλάστιγγα της νίκης έγειρε προς τη μεριά των διτρόχων, αν και ο καβγάς είναι ανόητος. Τα αυτοκίνητα ταξί προσφέρουν μιαν υπηρεσία που δεν μπορεί να προσφέρει ένα δίτροχο ταξί. Ανάλογα, η μοτοσυκλέτα ταξί προσφέρει κάτι που κανένα τετράτροχο δεν μπορεί.

Όποιος χρειάζεται τις ιδιαίτερες υπηρεσίες ενός τετράτροχου, επειδή ο καιρός είναι άσχημος, επειδή κρυώνει, φοβάται, κουβαλάει βαλίτσες ή απλά… δεν είναι μόνος, δεν θα καλέσει μοτοταξί.