Το φετινό πρωτάθλημα Enduro του 2021 ολοκληρώθηκε σε μόλις τέσσερις αγωνιστικές ημέρες. Αναβάτες και πιστοί φίλοι του θεσμού δεν πρόλαβαν καλά καλά να ζεσταθούν και κάνουν ήδη τα σχέδια τους για τη νέα χρονιά. Με την αγωνιστική απραξία που είχε προηγηθεί το 2020 όλοι ανυπομονούσαν να δουν περισσότερες μάχες, ωστόσο λόγω των δύσκολων συνθηκών αλλά και εξωτερικών παραγόντων δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση ολόκληρου του προγράμματος. Έτσι, δύο μόλις διήμεροι αγώνες ήταν αυτοί που έκριναν τη φετινή χρονιά και τους τίτλους των πρωταθλητών. Δες εδώ τι ξεχωρίσαμε από το 2021:

Ο Ζώρας και η δίχρονη μοτοσυκλέτα του

Για τρίτη συνεχόμενη φορά ο τίτλος της EnduroGP (Γενική) κρίθηκε την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος. Ο Αλέξης Ζώρας (#301) ήταν για μια ακόμα φορά αυτός που οδήγησε ταχύτερα και αλάνθαστα, κατακτώντας έτσι το τρίτο του Πρωτάθλημα στην EnduroGP και το έβδομο σε κατηγορία Ε3. Φέτος μάλιστα, για πρώτη φορά στην καριέρα του, το πέτυχε με δίχρονη μοτοσυκλέτα (Beta RR 300) και έγινε ο πρώτος αναβάτης που το κάνει από το 2002, από όταν είχε στεφθεί πρωταθλητής με Honda CR 250 ο Βασίλης Σιαφαρίκας. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά κυρίως γιατί έπρεπε να διατηρηθούμε σε φόρμα, ενώ είχαμε ελάχιστους αγώνες», δήλωσε ο 39χρονος μετά το τέλος του αγώνα.

Η άνοδος του Δημήτρη Βαρσάμη και οι μάχες της Ε1

Μόλις την τρίτη χρονιά του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, ο 33χρονος αναβάτης από τη Λάρισα κατάφερε να γίνει ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Τις δύο τελευταίες χρονιές είχε φτάσει πολύ κοντά στη νίκη της EnduroGP, και φέτος κατάφερε και το πέτυχε την πρώτη κιόλας ημέρα στα Καλάβρυτα, βάζοντας “φωτιά” στην έκβαση του πρωταθλήματος και αποτελώντας τον τρίτο μόλις αναβάτη που προστέθηκε στη λίστα των νικητών Γενικής την τελευταία οχταετία. Ο Βαρσάμης (ΚΤΜ 250EXC-F) ολοκλήρωσε εν τέλει τη φετινή χρονιά στη δεύτερη θέση της Γενικής, κατακτώντας τον τίτλο στην κατηγορία Ε1, έπειτα από δυνατές μάχες με τον Πάνο Κακολύρη (Yamaha WR 250F), με τον οποίον μοιράστηκαν τις νίκες και τις δεύτερες θέσεις.

21 χρόνια νίκες για τον Βασίλη Σιαφαρίκα

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και το γλιστερό τερέν της δεύτερης μέρας στον αγώνα των Καλαβρύτων, απαιτούσαν λεπτούς χειρισμούς και πολλή εμπειρία. Ο Γρεβενιώτης αναβάτης, έχοντας σίγουρα πολλή εμπειρία στο δυναμικό του, κατέβασε εντυπωσιακά τους χρόνους του και κατάφερε με την Honda CRF 450 να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη στην Ε2. Έτσι, διεύρυνε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος και πλέον μετράει 21 χρόνια νίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ξεκινώντας από το 2000 και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα!

Το νέο αίμα

Στο φετινό Πρωτάθλημα και Κύπελλο υπήρχαν τρεις διαφορετικές κατηγορίες “Νέων Αναβατών”. Μία του Πρωταθλήματος και μία του Κυπέλλου (ΕΝ και CN αντίστοιχα) για αθλητές κάτω των 23 ετών, καθώς και η Junior του Κυπέλλου για αναβάτες κάτω των 18 ετών. Ο 19χρονος Κωνσταντίνος Γεροντάκης (Beta RR 250) ξεχώρισε στο πρωτάθλημα παίρνοντας τον τίτλο στην ΕΝ (3ος στην Ε2 και 6ος Γενικής), ενώ ο Ιωάννης Μανέτας (ΚΤΜ 125 EXC) και ο Νίκος Μιχαηλίδης (Υamaha YZ 250F) διακρίθηκαν στις άλλες δύο πετυχαίνοντας δυνατούς χρόνους στην cross ειδική. Και οι τρεις ήταν πολύ δυνατοί και όπως όλα δείχνουν θα τους δούμε τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστούν και σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

Η επιστροφή του Καράμπελα

Μετά από τρία χρόνια, ο αναβάτης από το Μαρκόπουλο Αττικής επέστρεψε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και απέδειξε πως δεν έχει χάσει τη φόρμα του. Πάνω στη σέλα της Husaqvarna FE 450 κατέκτησε τρεις νίκες, αλλά και μια δεύτερη θέση, κερδίζοντας το στέμμα του πρωταθλητή στην κατηγορία Ε2, την πιο ανταγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος. Αυτός είναι ο τρίτος τίτλος για τον Καράμπελα, ο οποίος προηγουμένως είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στην κατηγορία Νέων (2011) και στην Ε3 (2015).

Η εντυπωσιακή πορεία του Phil Atwill

Ο παγκόσμιας φήμης αναβάτης Downhill βρίσκεται εδώ και λίγα χρόνια στη χώρα μας, και όποτε οι ποδηλατικές αγωνιστικές του υποχρεώσεις του το επιτρέπουν δίνει το παρών στους αγώνες Enduro. Έτρεξε τους πρώτους του αγώνες με μοτοσυκλέτα το 2019 και επέστρεψε φέτος στο Enduro, στα Καλάβρυτα, όπου συνάντησε γνώριμες για αυτόν καιρικές συνθήκες. Παρά την μικρή σχετικά (μηχανοκίνητη) αγωνιστική του εμπειρία, ο Atwill κατάφερε να οδηγήσει πολύ εντυπωσιακά και να ανέβει στο βάθρο της Ε2 σημειώνοντας μάλιστα τον τέταρτο καλύτερο χρόνο γενικής, στο τελευταίο πέρασμα από την cross test.

Επιστροφή στα Καλάβρυτα

Η ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Enduro στη χώρα μας, καθώς εκεί φιλοξενήθηκαν οι δύο πρώτοι αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος επί ελληνικού εδάφους (2002-03). Από τότε είναι αγαπημένος χώρος των φίλων του Enduro και η διοργάνωση ενός αγώνα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ήταν διακαής πόθων πολλών εξ αυτών. Φέτος, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τα Καλάβρυτα φιλοξένησαν τον δεύτερο και τελευταίο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος.