Όπως το κράνος, έτσι και το μπουφάν, είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του εξοπλισμού που πρέπει να επιλέξουμε σωστά. Το είδος, το υλικό κατασκευής, το μέγεθος, το επίπεδο προστασίας, είναι όλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Αν σε έναν από αυτούς γίνει λάθος τότε θα το μετανιώσετε πικρά…

Τα μπουφάν χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Δερμάτινα και συνθετικά. Αφού καταλήξετε σε μία από τις δύο, είναι εύκολο να καταλήξετε στο ιδανικό για εσάς.

Ακολουθήστε λοιπόν πέντε βήματα για να επιλέξετε το σωστό μπουφάν:

  1. Επιλέξτε το σχέδιο που ταιριάζει στο μοτοσυκλέτιστικό σας στυλ
  2. Επιλέξτε το επίπεδο προστασίας
  3. Επιλέξετε το μάκρος
  4. Βρείτε το σωστό μέγεθος
  5. Φορέστε το μπουφάν.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα 2wo.gr, ξεκινάμε από το υλικό κατασκευής. Οι εταιρείες μπορούν να κατασκευάσουν τα πάντα για κάθε χρήση. Αυτό βέβαια που δεν θα δείτε ποτέ είναι ένα υφασμάτινο μπουφάν σε κάποιον που έχει μπει σε πίστα. Σε κάποια track day και ειδικά σε γκρουπ άπειρων αναβατών κάποιοι διοργανωτές μπορούν να αφήσουν κάποιους να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά το δέρμα είναι αυτό που πρέπει να χρησιμοποιείτε σε πίστα. Δεν εννοούμε με αυτό πως τα υφασμάτινα μπουφάν είναι υποδεέστερα. Τα περισσότερα είναι εξαιρετικά και σίγουρα προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια, ενώ είναι πιο ευκολοφόρετα. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Τα casual μπουφάν μοιάζουν με καθημερινά ρούχα που έχουν εμποτιστεί με στεροειδή. Μοιάζουν με πουκάμισα, φούτερ η απλά casual μπουφάν, οπότε μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες, χωρίς πλήρεις σετ προστατευτικών και είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά για να αντέχουν την τριβή. Συνήθως προτιμώνται από αναβάτες που οδηγούν εντός πόλης και ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς στη μοτοσυκλέτα τους. Προσοχή δεν συνίσταται για οδήγηση με υψηλές ταχύτητες και για ταξίδια. Μπορεί επίσης να μην είναι αδιάβροχα ή να διαθέτουν αφαιρούμενες επενδύσεις.

Τα καλοκαιρινά μπουφάν πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ντουλάπα Έλληνα μοτοσυκλετιστή. Ο λόγος είναι προφανής. Οδηγούμε πολλούς μήνες με ζέστη. Ο σχεδιασμός τους είναι πιο μοτοσυκλετιστικός και η προστασία που προσφέρουν είναι εξαιρετική. Τα περισσότερα διαθέτουν προστατευτικά στους ώμους, στους αγκώνες και στην πλάτη. Έχουν αρκετές τσέπες και πολλά από αυτά πωλούνται με θερμικές και αδιάβροχες επενδύσεις.

Δεν μπορούν όλοι όμως να έχουν δύο και τρία μπουφάν στην ντουλάπα τους. Θέλουν ένα για όλες τις εποχές και ευτυχώς είναι πολλοί οι κατασκευαστές που φτιάχνουν υφασμάτινα μπουφάν, που σταματούν τον αέρα, το νερό, προσφέρουν πολύ καλό εξαερισμό και διαθέτουν όλες τα προστατευτικά που μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα μπουφάν. Ένα καλό υφασμάτινο μπουφάν αποτελεί την επιλογή των μοτοσυκλέτιστών που ταξιδεύουν πολύ, κινούνται καθημερινά με το δίκυκλό τους και αναζητούν την περιπέτεια. Έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που πλέον είναι η πρώτη επιλογή των μοτοσυκλετιστών και όλων των χρηστών δικύκλου. Έχουν ξεπεράσει σε δημοτικότητα τα δερμάτινα που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα sport και τα casual.

Σε αντίθεση με το ύφασμα, το δέρμα μπορεί να αντέξει περισσότερο την τριβή από την πτώση και να μην χρειαστεί να αντικατασταθεί. Το δερμάτινο έχει πιο σκληροπυρηνικό χαρακτήρα και είναι πιο ανθεκτικό, αλλά χρειάζεται συντήρηση. Είναι διαχρονικό και μπορεί να φορεθεί για πάρα πολλά χρόνια. Παραμένει κορυφαία επιλογή αλλά μην ξεχνάμε τις αδυναμίες του. Στη βροχή θα πρέπει να φοριέται με αδιάβροχο, ενώ είναι πολύ ζεστό τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη και αν έχει αεργαγωγούς.

Τα δερμάτινα μπουφάν με casual σχεδιασμό είναι διαχρονικά και μπορούν να φορεθούν και εκτός μοτοσυκλέτας χωρίς να μοιάζετε με “εξωγήινο”. Τα sport συχνά φέρουν τεχνολογία που προέρχεται από τους αγώνες. Συνήθως δεν είναι ότι πιο άνετο και ότι πιο διακριτικό για να κυκλοφορείτε καθημερινά. Μεγάλα λογότυπα, φανταχτερά χρώματα, μεταλλικά προστατευτικά, είναι χαρακτηριστικά που έχουν τα περισσότερα. Τα διάτρητα τμήματα τα κάνουν πιο δροσερά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι κατάλληλα για οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, αλλά καλό είναι να αποφεύγετε να οδηγείτε με πολύ κρύο ή ζέστη και βροχή.

Βρείτε το σωστό μέγεθος

Ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου και «τυλίξτε» μια μεζούρα γύρω από το στήθος, κάτω από τις μασχάλες. μέχρι την και την πλάτη. Κάνετε το ίδιο με τη μέση σας, μετρώντας πάνω από τα οστά του ισχίου, ευθυγραμμίζοντας με τον ομφαλό. Κρατήστε τη μεζούρα παράλληλα με το έδαφος. Μετρήστε το ύψος σας, χωρίς παπούτσια. Στη συνέχεια σε όρθια θέση με τον αγκώνα σας λυγισμένο σε γωνία 45°, μετρήστε από τη βάση του λαιμού σας μέχρι τον καρπό σας, από την εξωτερική μεριά.

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά ειδικά αν θέλετε να αγοράσετε μέσω eshop. Μην ξεχνάτε τι είδους μοτοσυκλέτα οδηγείτε. Δεν είναι και ότι πιο βολικό να επιλέξετε ένα μακρύ μπουφάν και να οδηγείτε R1.

Αν πάτε σε κατάστημα αφού βρείτε το μοντέλο, το σχέδιο, το χρώμα και το μέγεθος, φορέστε το και ανεβείτε στη μοτοσυκλέτα σας. Μόνο έτσι θα καταλάβετε την εφαρμογή. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να νοιώθετε άνετα όσο οδηγείτε και δεν πρέπει να αγοράσετε μπουφάν που θα είναι μόνο ωραίο σε εμφάνιση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο