Όπως όλοι οι κατασκευαστές, έτσι και η BMW ανακοίνωσε πρόσφατα κάποιες τεχνικές αναβαθμίσεις στους υγρόψυκτους μπόξερ κινητήρες της για το 2017. Προκειμένου φυσικά να προσαρμοστούν στις νέες προδιαγραφές EURO4 που τίθενται από φέτος σταδιακά σε ισχύ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η σειρά R1200, δηλαδή τα μοντέλα R1200RT, R1200GS / Adventure, R1200R και R1200RS δέχονται μια σειρά τεχνικών επεμβάσεων σε εφαρμογή των όσων επιτάσσουν οι νέες προδιαγραφές.

bmw-r-1200-gs-6

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε γενικές και ειδικές. Οι γενικές, δηλαδή αυτές που αφορούν όλα τα μοντέλα της σειράς, είναι: προσθήκη πλευρικών φώτων, προσθήκη αποσβεστήρα κραδασμών στον άξονα που βγάζει την κίνηση από το κιβώτιο. Προσθήκη βελτιωμένου επιλογέα μύλου, άξονα κιβωτίου και των ρουλεμάν που τον στηρίζουν.

Τέλος τώρα στον πίνακα οργάνων υπάρχει (ενόψει και του πολύ πιο απαιτητικού EURO5 από το 2020 μάλλον) μια λυχνία ΟΒD (on board display).

bmw-r-1200-gs-5

Οι ειδικές αλλαγές ανά μοντέλο είναι: Για τα R1200GS και R1200GS Adventure, νέος πίνακας οργάνων, κατάργηση του χρωματισμού Ocean Blue μεταλλικό ματ στο Adventure, αλλά επιστροφή του χρωματισμού συνδυασμού Triple Black σαν σπέσιαλ μοντέλο.

Για την R1200RT η προσθήκη νέων χρωμάτων (Carbon Black metallic και Alpine White). Διεύρυνση της σειράς αξεσουάρ με ένα αναβαθμισμένο ABS Pro. Ουσιαστικά πρόκειται για την απάντηση της BMW στο Bosch Cornering ABS που επιτρέπει το φρενάρισμα και μέσα στη στροφή.

bmw-r-1200-gs-3

Το σύστημα συνδυάζεται με το «δυναμικό φως πέδησης» που όσο εντονότερη είναι η επιβράδυνση, τόσο εντονότερα ανάβει. Το ειδικό αυτό φως πέδησης μπορεί να παραγγελθεί μόνον σε συνδυασμό με τις εξτρά διαμορφώσεις λειτουργίας του κινητήρα Riding Prο.

bmw-r-1200-gs-4

Τέλος καταργούνται οι χρωματισμοί Ebony (μεταλικό) και San Marino Blue (μεταλικό).

bmw-r-1200-gs-2

Το R1200R δέχεται τις ίδιες ακριβώς επεμβάσεις και ένα νέο χρωματισμό, τον Racing Red. Καταργούνται οι χρωματισμοί Cordoba Blue και Light White.

bmw-r-1200-gs-1

Το R1200RS δέχεται επίσης το ABS Pro και το δυναμικό φως πέδησης, ενώ καταργείται ο χρωματισμός Granite Grey Ματ Μεταλικό.

Θανάσης Χούντρας