Γύρω από τον VR46 περιστρέφεται ένας ολόκληρος κόσμος -άλλοτε σαν πειθήνιος πλανήτης και άλλοτε σαν ανεξέλεγκτος τυφώνας. Η επιτυχία του στους αγώνες συμπληρώνουν, θα έλεγε κάποιος, τον «πολύχρωμο χαρακτήρα», την παγκόσμια απήχηση, τη δημοφιλία του στον κόσμο και τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από κάθε άλλον οδηγό αγώνων μοτοσυκλέτας στην ιστορία του σπορ.

Ο Rossi όχι μόνον δεν αποφεύγει τη δημοσιότητα και την προσοχή του κοινού, αλλά χρησιμοποιεί και τα δύο αυτά στοιχεία για να χτίσει και γιγαντώσει τη δημόσια εικόνα του. Και μέσω αυτής εκπέμπει και διαδίδει στον πλανήτη την απόλαυση των αγώνων και του μοτοσυκλετισμού, απόλαυση που και ο ίδιος νιώθει και στην οποία προφανώς οφείλεται η υπεράνθρωπη διάρκειά του στους αγώνες.

rossi3

Η εμφάνιση της περσόνας «the Doctor» με την φωσφορίζουσα κίτρινη γραμματοσειρά, τον αριθμό 46 και τον ίδιο σε μορφή καρτούν ήταν σημαδιακή, καθώς αποτέλεσε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον έφηβο χαβαλετζή Rossifumi και τον πληθωρικό επαγγελματία Δόκτορα ή Καθηγητή.

Τα πρωτοποριακά σκετς με τα οποία γιόρταζε κάθε νίκη, τα συνειδητά καραγκιοζιλίκια, οι φάρσες και οι «χαζομάρες» έχτισαν και συντήρησαν την επαγγελματική φήμη του Ιταλού σαν καλαμπουρτζή αλλά και αμείλικτου αγωνιζόμενου.

Έγινε κάτι σαν τον παλιάτσο αλλά και τον βασιλιά του σπορ μαζί. Η διττή αυτή προσωπικότητα μπορεί να πει κανείς ότι απεικονίζεται και στο σχιζοειδές σκίτσο του κράνους του, ένα πρόσωπο που είναι μισό ήλιος και μισό φεγγάρι.

rossi2

Ο ψηλόλιγνος Ιταλός με την παιδική φωνή είναι ταυτόχρονα ένας επιπόλαιος νεαρός και ο πιο θανάσιμος ανταγωνιστής στις πίστες εδώ και 20 χρόνια.

Πώς προέκυψε και τι σημαίνει το παρατσούκλι «the Doctor»; Είναι μια ειρωνική αναφορά στο όνομά του που τυγχάνει στην Ιταλία να είναι και το πιο κοινό όνομα ανάμεσα στους γιατρούς;

Είναι, σαν τίτλος γνώσης, μια αναφορά στον σεβασμό που απολαμβάνει στον αγωνιστικό χώρο;  Οφείλεται στην ιατρική ακρίβεια με την οποία οδηγεί, σαν να χειρουργεί; Ή αναφέρεται στην ικανότητά του να βρίσκει και διορθώνει τα ελαττώματα κάθε μοτοσυκλέτας ώστε να την μετατρέπει σε νικήτρια;

Την απάντηση επιχειρεί να δώσει αυτό το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Valentino Rossi: The Doctor Series», μέσα από συνεντεύξεις με τους ανθρώπους από την Ταβούλια που ακόμα και σήμερα απαρτίζουν τον κλειστό κύκλο των εμπίστων του μεγάλου αναβάτη.

Τα λόγια τους περιγράφουν τη μετατροπή του από ενθουσιώδη και συναρπαστικό αγωνιζόμενο σε είδωλο εκατομμυρίων, σε σύμβολο και πανίσχυρη παρουσία που διατρέχει τα μύχια του κόσμου των GP.

rossi1

Ο Δόκτωρ ή ο Καθηγητής είναι ο Valentino Rossi που όλοι (νομίζουμε πως) ξέρουμε και με τον οποίο συζούμε κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο εδώ και δύο δεκαετίες. Τον έχουμε απολαύσει σε μέρες θριάμβου και μέρες καταρράκωσης, σε καιρούς αβεβαιότητας και καιρούς παντοδυναμίας.

Πολλές από αυτές τις στιγές είναι γνωστές και ίσως τις έχετε ξαναδεί. Κάποιες όμως ίσως σάς έχουν διαφύγει. Δείτε λοιπόν και απολαύστε την 4η και τελευταία συνέχεια της σειράς.

Ίσως αποκτήσετε μια πιο πραγματική εικόνα του ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Doctor. Ποιος είναι στην πραγματικότητα Valentino Rossi.

Δείτε το 4o επεισόδιο της σειράς

Θανάσης Χούνδρας