Στο νοτιότερο σημείο των Δωδεκανήσων, σ’ ένα νησί με ομορφιά και ιστορία αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του, στην πλούσια σε παράδοση και χαρακτήρα Κάσο, ταξιδεύει την Κυριακή 17 Απριλίου 2024, η εκπομπή «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα.

Αμέσως μόλις πατάει το πόδι του στην Κάσο, ο Ζερόμ έρχεται σε επαφή με ένα παραδοσιακό κασιώτικο γλέντι με λύρες, λαούτα, σούστες και μαντινάδες, στο γραφικό Φρυ, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού.

Στο μικρό οροπέδιο του Πρίνωνα, ο Ζερόμ συναντά τα μιτάτα των βοσκών, δηλαδή τα αυτοσχέδια κτίσματα που χρησιμοποιούν ως τυροκομεία ή και προσωρινές κατοικίες, κι έχει το προνόμιο να βιώσει την εμπειρία της παραγωγής τυριού, με τον παραδοσιακό τρόπο.

Στη βόρεια ακτή του νησιού, ο Ζερόμ επισκέπτεται το σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας, που έχει σπουδαία αρχαιολογική αξία, αλλά είναι και τόπος μνήμης, καθώς εκεί είχαν κρυφτεί τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι, ακριβώς 200 χρόνια πριν, όταν ο στόλος των Αιγυπτίων και των Οθωμανών αποβιβάστηκε στο νησί με στόχο την καταστροφή της αποκαλούμενης και «καπετάνισσας των Δωδεκανήσων». Εκεί ο Ζερόμ μαθαίνει την ιστορία ενός γενναίου επιζήσαντα από το Ολοκαύτωμα της Κάσου.

Στην Παναγιά, ένα μικρό χωριό έξω από το Φρυ, ο Ζερόμ μαθαίνει τα μυστικά της ταλιέρας και τον θρύλο για τις νεράιδες, που χόρευαν τις νύχτες με τους χωρικούς. Επιστρέφοντας στο Φρυ, παίρνει μέρος σ’ έναν μεγάλο τελικό μαζί με παιδιά της Κάσου και αποχαιρετά το νησί μελωδικά, με την ιστορία ενός «λαϊκού ήρωα», του Αφούση, που η ζωή του έγινε μουσικός σκοπός και χορεύεται σήμερα σε όλη την Ελλάδα.