Ο δημοσιογραφικός όμιλος Vice βρίσκεται ένα βήμα πριν «βαρέσει κανόνι» και κηρύξει πτώχευση, αναφέρει δημοσίευμα, γιατί δεν έχει κέρδη, αλλά αντιθέτως χάνει διαρκώς χρήματα και αναγκάζεται να απολύει υπαλλήλους. Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να επηρεάσει όλα τα Μέσα που διαθέτει, όπως το ομώνυμο δημοφιλές site ή τα Motherboard και BuzzFeed.

Οι αρθρογράφοι των New York Times, Lauren Hirsch και Benjamin Mullin προσυπογράφουν σχετικό άρθρο και τονίζουν ότι επικοινώνησαν με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και πως επιβεβαιώνουν την είδηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής ιστοσελίδας, η Disney επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια στο Vice Media και το 2015 ανακοίνωσε την αγορά της εταιρίας για ποσό που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ και από φέτος ο δημοσιογραφικός όμιλος αναζητά αγοραστή, ενώ προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να αποφύγει την αίτηση πτώχευσης.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από πέντε εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πιθανή αγορά, όμως αυτό το σενάριο απομακρύνεται, λόγω της πιθανής χρεωκοπίας και των δανείων που υπάρχουν.

«Το Vice Media Group έχει συμμετάσχει σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων και σχεδιασμού», ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα και πρόσθεσε πως «η εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο και τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην εύρεση του καλύτερου μονοπατιού».

Από την κορυφή, στην αβεβαιότητα

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το Vice ξεκίνησε ως πανκ περιοδικό στο Μόντρεαλ πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες και το 2017 είχε αξία 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σημερινή αξία όμως, είναι αρκετά μακριά από εκείνο το νούμερο.

Πλέον, σε περίπτωση χρεοκοπίας θα διεξαχθεί δημοπρασία και τα χρήματα θα δοθούν με σειρά προτεραιότητας, με την αρχή να γίνεται από τον μέτοχο που διαθέτει το μεγαλύτερο χρέος.

Έτσι, η Fortress Investment Group που έχει στο χαρτοφυλάκιο της περίπου το 70%, έχει προτεραιότητα, σε αντίθεση με άλλες εταιρίες, όπως η Disney και το Fox του μεγιστάνα Ρούμπεν Μέρντοχ.

Η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη προς το παρόν, ενώ δύο άτομα σε καίριες θέσεις παραιτήθηκαν πριν από λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Nancy Dubuc, διευθύνουσα σύμβουλο που αποχώρησε μετά από πέντε χρόνια και για τον Jesse Angelo, παγκόσμιο πρόεδρο ειδήσεων και ψυχαγωγίας της εταιρείας. Επίσης, το Vice ανακοίνωσε ότι κλείνει οριστικά το Vice World News που κάλυπτε θέματα σχετικά με παγκόσμιες συγκρούσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.