Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν από το Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Δημοκρατία» για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη. Η υπόθεση αφορούσε δημοσιεύματα της εφημερίδας σχετικά με την δήλωση πόθεν έσχες του υφυπουργού το 2012. Κατηγορούμενοι ήταν ο εκδότης της «Δημοκρατίας» Ιωάννης Φιλιππάκης, ο διευθυντής Χρίστος Μουλινός και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Καψαμπέλης οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν στο ακροατήριο από το δικηγόρο Φαύλο Κρανιδιώτη.

Η υπεράσπιση προέβαλε τον ισχυρισμό ότι οι κατηγορούμενοι προχώρησαν στα επίμαχα δημοσιεύματα καθώς «υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού» υπογραμμίζοντας ότι διατύπωναν ερωτήματα και δεν περιείχαν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Αν και η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική για τον εκδότη και το διευθυντή της εφημερίδας τελικά η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική και για τους τρεις κατηγορούμενους οι οποίοι άσκησαν έφεση.

Με αφορμή τη δικαστική απόφαση ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης δήλωσε:
«Με την σημερινή πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να αποκαλυφθεί ο πόλεμος λάσπης που δέχθηκα από την εφημερίδα «Δημοκρατία» αναφορικά με την δήλωση πόθεν έσχες μου του 2012. Δήλωση η οποία, όπως κρίθηκε, ήταν απολύτως σύννομη, ειλικρινής και πλήρης.

Η κριτική του τύπου, ακόμα και η πιο σκληρή όχι μόνο είναι αποδεκτή αλλά και επιβάλλεται. Αυτό όμως που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι η συκοφαντία, η σκόπιμη διαστρέβλωση των γεγονότων και η συστηματική παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Σε ότι με αφορά δεν διατίθεμαι να κάνω «εκπτώσεις» σε ζητήματα ηθικής τάξης και θα υπερασπίζομαι με κάθε νόμιμο μέσο την τιμή και την υπόληψη μου».