Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη σε ελληνικό μέσο έδωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Το «αντίπαλον δέος» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στον δημοσιογράφο Αντώνη Φουρλή και το «Special Report» του Ant1.

Σε μια χρονική στιγμή, που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν φτάσει σε κομβικό σημείο, ο «κοσμικός» Εκρέμ Ιμάμογλου δέχθηκε τις ερωτήσεις του Αντώνη Φουρλή και οι απαντήσεις θα δωθούν την Κυριακή 4 Απριλίου στις 00:45 στο «Special Report».

Ο Αντώνης Φουρλής, μίλησε στο newsbeast.gr για την συνάντηση του με τον άνθρωπο που κατάφερε να κερδίσει τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης και εξηγεί γιατί επέλεξε να μιλήσει μαζί του αλλά και τι εντυπώσεις του άφησε η συνάντηση τους.

– Γιατί επιλέξατε να κάνετε συνέντευξη στον Εκρέμ Ιμάμογλου; Γνωρίζουμε ότι είναι δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, όμως δεν ασκεί εξουσία και δεν εμπλέκεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος που τον επιλέξαμε και επιμείναμε να δώσει απαντήσεις στο Special Report. Ο Ιμάμογλου ήταν αυτός που κέρδισε τον δήμο έπειτα από 25 χρόνια παντοκρατορίας της κυβερνητικής παράταξης, που είχαν αρχίσει όταν εξελέγη δήμαρχος στην Πόλη ο ίδιος ο Ερντογάν. Ήρθε από το πουθενά, έγινε δήμαρχος στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και μιλάει ανοιχτά εναντίον του Προέδρου και της κυβέρνησης συνεχώς. Η πολιτική σταδιοδρομία του μόλις άρχισε, είναι μόλις 50 ετών. Είναι σχεδόν βέβαιο, λοιπόν, ότι θα τον ξαναβρούμε ή θα τον βρίσκουμε μπροστά μας.

– Πως είναι ως άνθρωπος; Τί σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση όταν τον συναντήσατε;

Η ευκολία στην επικοινωνία μαζί του. Είναι μάλλον το αντίθετο του Ερντογάν σε αυτό το σημείο. Ο Ιμάμογλου είναι χαμογελαστός και μειλίχιος, ενώ ο Ερντογάν συνήθως σκυθρωπός, συννεφιασμένος. Πιστός μουσουλμάνος, αλλά κοσμικός ο Ιμάμογλου, σημαιοφόρος του Ισλάμ ο Ερντογάν. Υπέρ της πολυπολιτισμικότητας ο δήμαρχος, στενός σύμμαχος με τον εθνικιστή Μπαχτσελί ο Πρόεδρος. Ωστόσο, και οι δύο έλκουν καταγωγή από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Και οι δύο διακρίθηκαν στο ποδόσφαιρο, άθλημα που λατρεύουν οι Τούρκοι. Και οι δύο έκαναν το μεγάλο βήμα στην πολιτική τους καριέρα, ως δήμαρχοι στην Κωνσταντινούπολη.

– Και ποιός πιστεύετε ότι θα βγει νικητής στο τέλος;

Αυτό πιθανόν να το γνωρίζουμε το 2023. Ο Ιμάμογλου δεν το δηλώνει ευθέως ακόμα, γιατί πρέπει να λάβει το χρίσμα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Όμως, αποτελεί κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι θέλει να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα. Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του στην Ελλάδα που θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής, αξίζει να προσέξουμε την απάντησή του, όταν σχολιάζει μία φράση που χρησιμοποιεί συχνά ο Ερντογάν: «Όποιος πάρει την Πόλη, παίρνει και την Τουρκία!»