Ο Ant1 μετά την «Ευτυχία» έριξε στη μάχη της τηλεθέασης ένα ακόμα αριστούργημα το οποίο κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή το βράδυ οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από την συχνότητα του Ant1 την πολυβραβευμένη διεθνώς ταινία «Καζαντζάκης».

Το κινηματογραφικό αριστούργημα του Γιάννη Σμαραγδή καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό και ανέβασε την ταινία σε υψηλή θέση στον πίνακα τηλεθέασης.

Συγκεκριμένα, το κινηματογραφικό φιλμ «Καζαντζάκης» κατέγραψε 17,7% στο μέσο όρο του δυναμικού κοινού και 17,6% στο μέσο όρο του γενικού συνόλου.

Η ταινία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός της Ελλάδας και ειδικότερα απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Worldfest στο Χιούστον το 2018: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής και δυο Υποψηφιότητες Α’ Γυναικείου Ρόλου και Β’ Ανδρικού Ρόλου. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος απέσπασε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου Κριτικών Κινηματογράφου με τον Πρόεδρο Κριτικών Νικ Νίκολσον να σχολιάζει πως: «Λάτρεψα την ταινία “Καζαντζάκης”!».

Το 2018, όταν η ταινία προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη, ο Τζέιμς ΝτεΜέτρο (James DeMetro), διευθυντής του Φεστιβάλ στην αμερικανική μεγαλούπολη, έγραψε: «Η προβολή της ταινίας “Καζαντζάκης” στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε προβάλει ποτέ».

Η πλήρης επιβεβαίωση της θριαμβευτικής επιτυχίας ήταν αυτό που έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης: «Οι ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος».

Η ικανοποίηση του σκηνοθέτη είναι μεγάλη εξαιτίας του γεγονότος ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος βυθίζεται σε μια αχαλίνωτη κατάθλιψη, η ταινία αυτή λειτουργεί ως «φάρος αισιοδοξίας» για την Ελλάδα και τους Έλληνες ή σαν «ένα αναμμένο κεράκι σε ένα απόμακρο και ταπεινό ξωκλήσι».

Επίσης, στην ειδική προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Παρισιού το 2018, στα κεντρικά της UNESCO, αποτέλεσε τεράστια επιτυχία. Γι’ αυτή την αφιερωματική προβολή και μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας με αποκλειστικά ξένους θεατές τα θερμά λόγια ήταν πολλά. Η Αγκάτ Αστιρά (Agathe Astira) έγραψε: «Πολύ συγκίνηση, συναισθήματα ζωής, πλεγμένα με χιούμορ, ερωτήματα, προσδοκίες… Το φιλμ “Καζαντζάκης” είναι ισάξιο των έργων του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη».

Για τον σκηνοθέτη η μεγαλύτερη δικαίωση είναι η αναγνώριση από τους συγγενείς του ίδιου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Τα θερμότερα λόγια, ειπώθηκαν από την Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου, και την ποιήτρια και βαφτισιμιά του Ν. Καζαντζάκη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Η κ. Σταύρου δήλωσε: «Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το “σαρανταπληγιασμένο σώμα του” στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: “Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί ν’ αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να ‘ναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρ αγεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο· δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πώς γίνεται να ‘ναι αλλιώς ο Παράδεισος. Τι ‘ναι ο κόρφος του Παράδεισου μπροστά στην ελληνική τούτη, καμωμένη από νερό, πέτρα και δροσερό μελτέμι αιωνιότητα;”. Αυτόν τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία στο εξωτερικό».

Η κ. Αγγελάκη-Ρουκ δήλωσε: «Η ταινία “Καζαντζάκης” είναι ένα οπτικό ποίημα, ένα συναρπαστικά κυλιόμενο ποτάμι συναισθημάτων και μνημειωδών εικόνων».