Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Open ετοίμασε μία μεγάλη αφιερωματική εκπομπή. «Και εγένετο… Ελλάς», είναι ο τίτλος της νέας εκπομπής του σταθμού όπου ξετυλίγει τα γεγονότα που οδήγησαν στην Επανάσταση, εστιάζει στους πρωταγωνιστές της και στη γένεση του Ελληνικού Κράτους ενώ στη συνέχεια, επικεντρώνεται στις μεγάλες προσωπικότητες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε διαφορετικούς τομείς της σύγχρονης ιστορίας μας, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα.

Την εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και ιστορικός Γεώργιος Σαρρής, με επιστημονικούς συνεργάτες τους Γιώργο Θεοδωρίδη (Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας της Ευρώπης στο ΕΚΠΑ) και Νίκο Ζέρβα (Διδάκτορας Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας στο ΕΚΠΑ), που βρίσκονται μαζί του στο στούντιο.

Η σειρά χωρίζεται σε τρεις κύκλους που αφορούν σε διαφορετικές περιόδους:

– Ο πρώτος κύκλος (5 επεισόδια) ρίχνει φως στα γεγονότα που οδήγησαν στην Ελληνική Επανάσταση.

– Ο δεύτερος κύκλος (9 επεισόδια) αναλύει τα σημαντικά γεγονότα, τις μάχες, τις ναυμαχίες, αλλά και τις προσωπικότητες των ηρώων της Επανάστασης, με γυρίσματα σε εμβληματικούς χώρους και περιοχές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση που οδήγησε στην απελευθέρωση.

– Ο τρίτος κύκλος (7 επεισόδια) εστιάζει στις προσωπικότητες που, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα, 200 χρόνια μετά, εξέλιξαν, αναμόρφωσαν, τίμησαν και προώθησαν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στα πέρατα της γης.

Κάθε επεισόδιο του τρίτου κύκλου είναι αφιερωμένο σε προσωπικότητες που διακρίθηκαν σε 7 διαφορετικούς τομείς: Επιστήμη, Τέχνες, Γράμματα Αθλητισμός, Ευεργέτες, Οικονομία, Πολιτική. Μάλιστα, το τηλεοπτικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα μέσω ψηφοφορίας στο micro-site της εκπομπής «Και Εγένετο… Ελλάς» να συμμετέχει στην επιλογή των προσωπικοτήτων που θα παρουσιαστούν.

Η αφιερωματική σειρά «Και Εγένετο… Ελλάς» φιλοξενεί απογόνους ηρώων της επανάστασης, σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, ιστορικούς, εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολιτικούς και πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα, καταθέτοντας ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελληνική τηλεόραση.

Η σύνθεση του σήματος αλλά και της μουσικής επένδυσης της εκπομπής, είναι πρωτότυπη δημιουργία, αποκλειστικά για τη σειρά «Και Εγένετο… Ελλάς», από τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, διακεκριμένο Μουσικολόγο, Ιστορικό, Οθωμανολόγο-Τουρκολόγο και Νομικό. Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος ενορχήστρωσε με την αρωγή των συνεργατών του τη μουσική επένδυση της εκπομπής με μουσικά όργανα που ήταν διαδεδομένα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Έρευνα-Αρχισυνταξία : Κλοντιάν Γκιουζέλης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής

Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης

Δείτε το τρέιλερ: