Την απαγόρευση της εισόδου σε έλληνες φωτογράφους για την κάλυψη της επίσκεψης του γερμανού Προέδρου, Γιοακίμ Γκάουκ, καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, «η ελληνική πλευρά δεν είχε φροντίσει, ως όφειλε, για την έκδοση των απαραίτητων ειδικών διαπιστεύσεων για τη φωτοειδησεογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων αυτών».

Σύμφωνα με την ΕΦΕ, η Γενική Γραμματεία Τύπου δήλωσε ότι δεν τής είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα για την έκδοση ειδικών διαπιστεύσεων και ότι αρμόδια θα ήταν η Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Το επίσημο πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου ανακοινώθηκε από την ελληνική Προεδρία το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Μαρτίου 2014, λίγες ώρες πριν αφιχθεί στη χώρα μας, όπου καμία αναφορά δεν υπήρχε για την ανάγκη έκδοσης ειδικής κάρτας διαπίστευσης από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη της επίσκεψης, ενώ σε επικοινωνία του Προέδρου της Ένωσης με την Προεδρία η τελευταία δήλωσε ότι η ίδια δεν θα προβεί σε έκδοση κάποιας ειδικής διαπίστευσης», σημειώνει η ΕΦΕ.

Καταγγέλλει δε ότι, κατά την επίσκεψη του κ. Γκάουκ στην Ακρόπολη, απαγορεύθηκε η είσοδος ακόμη και σε φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για λογαριασμό γερμανικού ΜΜΕ, με εξαίρεση αν κάποιος είχε γερμανικό διαβατήριο.

Στις 6 Μαρτίου, τα μέλη της ΕΦΕ πήγαν για να καλύψουν φωτογραφικά την επίσημη κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν τους ζητήθηκε ειδική κάρτα διαπίστευσης για να τους επιτραπεί η πρόσβαση στο μνημείο και την οποία είχαν προμηθευτεί ήδη οι συνάδελφοί τους που συνοδεύουν τον Γερμανό Πρόεδρο από την Γερμανική Πρεσβεία.

Ζήτημα αντιμετώπισαν επίσης οι φωτορεπόρτερ που πήγαν να καλύψουν τη συνάντηση του Γερμανού Προέδρου με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

«Αποκορύφωμα η εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου δεν τους επετράπη η είσοδος από εκπροσώπους της Γερμανικής Πρεσβείας, διότι δεν τους είχε επιδοθεί λίστα από την ελληνική πλευρά έτσι ώστε να επιτρέψουν την είσοδο στους έλληνες φωτορεπόρτερ, σε αντίθεση με τους γερμανούς συναδέλφους τους που την είχαν ήδη προμηθευτεί από τη Γερμανική Πρεσβεία», τονίζεται στην ανακοίνωση.