Πώς διαμορφώνεται το μιντιακό τοπίο, ποιοι κατέχουν τα 6+1 κανάλια

Ο νέος χάρτης της ελληνικής τηλεόρασης


MEDIA
16:21
02/12/2019
Πώς διαμορφώνεται το μιντιακό τοπίο, ποιοι κατέχουν τα 6+1 κανάλια
8
loading

Στα μέσα του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, με την 6η να καταλήγει στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Σήμερα και μετά την εξαγορά των μετοχών του Δημήτρη Κοντομηνά από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, το μιντιακό τοπίο έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από 5 μήνες.

Μεσολάβησε σε αυτό το χρονικό διάστημα η δημοπρασία του σήματος και της ταινιοθήκης του Mega – το οποίο κατέληξε επίσης στον Β. Μαρινάκη- και πλέον υπάρχουν 6+1 κανάλια. Με δεδομένο ότι οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας είναι 6, ο γνωστός εφοπλιστής καλείται να επιλέξει ποιο από τα δύο κανάλια που έχει στην κατοχή του θα εκπέμψει πανελλαδικά. Όλες οι πληροφορίες και η λογική δείχνουν Mega. Με το One να διατηρεί ένα αμιγώς ενημερωτικό προφίλ και το Mega να έχει τη γνωστή εικόνα που συνηθίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι κύριοι των καναλιών

ΑΝΤ1 - Οικογένεια Κυριακού

Ο Antenna TV (ANT1) αποτελεί τον δεύτερο, χρονολογικά, ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας που λειτούργησε στην Ελλάδα. Από τις 28 Οκτωβρίου 2018, αποτελεί και τον μακροβιότερο σε λειτουργία, σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, από τους υπόλοιπους πέντε ιδιωτικούς σταθμούς, μετά το κλείσιμο του MEGA. Ιδρύθηκε στις 9 Αυγούστου 1989 και εξέπεμψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Δεκεμβρίου. Ο σταθμός ανήκει στην Antenna TV Ανώνυμος Εταιρεία.

One Channel και Mega – Βαγγέλης Μαρινάκης

Ιδιοκτήτης του One Channel που εκπέμπει διαδικτυακά, όπως πλέον και του Mega είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα σχέδια του εφοπλιστή και ισχυρού άνδρα του ελληνικού ποδοσφαίρου στρέφονται στο να κρατήσει την πανελλαδική άδεια για το Mega και το One να εκπέμπει μέσω των πλατφορμών Nova και Cosmote, αλλά και μέσω ίντερνετ.

Στις σκέψεις του είναι όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις θεματικές άδειες, να διεκδικήσει μία για το One.

Την ίδια σκέψη είχε κάνει κάποια στιγμή και ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο επιχειρηματίας σκεφτόταν να αποκτήσει και μια δεύτερη τηλεοπτική άδεια προκειμένου να δημιουργήσει τον «ΣΚΑΪ 24». Εφόσον προχωρούσε αυτή η κίνηση για θεματικό κανάλι, το πιθανότερο σενάριο ήταν να μετακομίσει εκεί όλο το ενημερωτικό πρόγραμμα του καναλιού και να παραμείνουν στη συχνότητα του ΣΚΑΪ τα υπόλοιπα projects.

Ο επιχειρηματίας – εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την αγορά του Mega, που έγινε την Παρασκευή (1/11/2019), προσφέροντας το ποσό των 34 -εκατομμυρίων ευρώ (33.999.999 για την ακρίβεια), ενώ η δεύτερη προσφορά προέρχονταν από κυπριακή εταιρεία και ήταν της τάξης των 33.000.000 ευρώ.

Alpha και Star - Οικογένεια Βαρδινογιάννη

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέχει πλέον δύο τηλεοπτικούς σταθμούς με την επίσημη ανακοίνωση της Motor Oil, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, να επιβεβαιώνει την εξαγορά του 100% του Alpha.

Από το τίμημα των 4,45 εκατ. ευρώ που κατατέθηκε για την εξαγορά του Alpha προκύπτει πως η μεταβίβαση αφορά σε άσκηση δικαιώματος προαίρεσης (option) που υπήρχε στη συμφωνία, η οποία έκλεισε τον Οκτωβρίου του 2018 για την απόκτηση του 50% συν δύο μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού. Με την εν λόγω συναλλαγή, ο όμιλος της Motor Oil αποκτά πλέον τον πλήρη έλεγχο όπως επίσης και ελευθερία κινήσεων στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του Alpha.

Στην οικογένεια Βαρδινογιάννη ανήκει και ο τηλεοπτικός σταθμός Star ο οποίος ξεκίνησε να εκπέμπει το 1993 από τον Νίκο Μαστοράκη.

Η επίσημη ανακοίνωση της Motor Oil για την εξαγορά του Alpha:

«Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι στις 29 Νοεμβρίου 2019 η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία MEDIAMAX HOLDINGS LIMITED (*) με έδρα στην Κύπρο κατόπιν πλήρωσης σχετικής συμβατικής αίρεσης της από 30.10.2018 αρχικής συμφωνίας προέβη:

στην απόκτηση του 24,95% των μετοχών εκδόσεως ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. κυριότητος της Κυπριακής εταιρείας ALPHA MEDIA GROUP LIMITED (Πωλητής)
στην απόκτηση 998 ονομαστικών μετοχών (επί συνόλου 2.000) εκδόσεως NEVINE HOLDINGS LIMITED (**) κυριότητος της ALPHA MEDIA GROUP LIMITED (Πωλητής)

Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα, δυνάμει και σε εκτέλεση της από 30.10.2018 συμφωνίας μετόχων, ανέρχεται σε Ευρώ 4.450.000 η δε καταβολή του θα πραγματοποιηθεί τμηματικά εντός διαστήματος 12 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των συναλλαγών.

Διευκρινίζεται ότι, μετά την υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας, η MEDIAMAX HOLDINGS LIMITED θα καταστεί μοναδικός μέτοχος της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. με άμεση συμμετοχή 49,90% και έμμεση συμμετοχή (μέσω της NEVINE HOLDINGS LIMITED) 50,10%. Επιπρόσθετα, μέσω της NEVINE HOLDINGS LIMITED, η MEDIAMAX HOLDINGS LIMITED θα συμμετέχει με 99,95% στο μετοχικό κεφάλαιο της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και με 100% στο μετοχικό κεφάλαιο της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

Η ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών εξαρτάται από τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων σύμφωνα με την διέπουσα νομοθεσία».

ΣΚΑΪ - Γιάννης Αλαφούζος

Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκίνησε να εκπέμπει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 1993 και ιδιοκτήτης του είναι ο Γιάννης Αλαφούζος. Πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημά του η οικονομική κρίση στον όμιλο Αλαφούζου οδήγησε στην πώληση του σταθμού και τη σταδιακή μετατροπή του στον Alpha. Από τα τέλη Δεκεμβρίου του 1998 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999 και ενώ ο σταθμός είχε ήδη πωληθεί, συνέβαιναν σταδιακές αλλαγές στο όνομά του (από το ελληνικό ΣΚΑΪ σε λατινική μεταγραφή Skai και μετέπειτα για μικρό διάστημα σε Alpha Sky για να γίνει το οριστικό σημερινό σκέτο Alpha), στο πρόγραμμά του και κατά συνέπεια στο λογότυπο.

Από την 1η Απριλίου 2006, ο ΣΚΑΪ ξεκίνησε εκ νέου να εκπέμπει αντικαθιστώντας το Seven.

Open – Ιβάν Σαββίδης

Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο λειτουργίας διανύει ήδη ο τηλεοπτικός σταθμός Open ο οποίος ανήκει στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου του 2018 το σήμα του Open εξέπεμψε πρώτη φορά αντικαθιστώντας το Epsilon TV και κάνοντας πρεμιέρα με την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων από την Έλλη Στάη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Τζακ

  Κανένα mega δεν ανοίγει, τα κανάλια είναι πλέον ζημιογόνα δε συμφέρει τον Μαρινακη, διαφημιστική πίτα έχει περιοριστεί πολύ μετά την κρίση και την καθολική επικράτηση του ίντερνετ, καμία σχέση όπως παλιά άσε που όλη τη διαφημιστική αγορά την έχει τσακίσει ο ΑΝΤ1 του Κυριακού

 2. avatar 18/10

  Προβάλουν συνέχεια σκουπίδια

 3. avatar 18/10

  Το rise σε ποιον ανήκει ? Εγώ αυτό βλέπω!
  Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Η ψευδαίσθηση ότι τα πολλά κανάλια θα φέρουν ποιότητα σε όλα τα επίπεδα είναι φυσικά εμφανής αφού νυχθημερων

 4. avatar GNK

  Για μένα έπρεπε να υπάρχουν 4 κρατικά κανάλια που να τα διοικούν μάνατζερ διορισμένοι διακομματικά, ένα ενημερωτικό, ένα αθλητικό, ένα ψυχαγωγικό και ένα εκπαιδευτικό, τέλος.

 5. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ Α.Ε (Εταιρεία διεκπεραιώσεων εθνικών και κοινωνικών θεμάτων πάντα εις βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδος)

  Και τι έγινε που τρείς φαμίλιες κάνουν κουμάντο?
  Εσείς να είστε καλά ραγιάδες μου, να μασουλάτε το χόρτο που σας ταΐζουν τα [...]τους, που αβαντάρουν από υποχρέωση αυτούς που σας κατέστρεψαν τις ζωές
  ,....με την ίδια σας την ψήφο!
  Ραγιάδες. Μασάτε το χόρτο σας.

 6. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπής

  η ενημερωση 100% στα χερια των εφοπλιστων!

 7. avatar Νενη

  Αντε να δουμε τη θα βλεπουμε κ πιο;???

 8. avatar SER 30

  Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΤΕΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΥΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΙΧΜΗΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ , ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ Μ Μ Ε ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ? ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΑΓΝΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ? ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ? Η ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙΤΙΣ ΑΛΛΟ ? [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει