Απαντώντας στην ΕΣΗΕΑ, η οποία κατήγγειλε τη διοίκηση της ΕΡΤ για το θέμα των συμβασιούχων, η ΕΡΤ προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Τόσο ο συνολικός αριθμός των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που πρόκειται να συναφθούν μέσω των νόμιμα προβλεπόμενων διαδικασιών, όσο και ο συνολικός αριθμός τέτοιων συμβάσεων που θα συναφθούν με δημοσιογράφους, έχουν καθοριστεί με αποκλειστικό γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της ΕΡΤ.

2. Οι προσλήψεις θα γίνουν με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση των νόμιμα επιβαλλόμενων διοικητικών πράξεων, προκειμένου η ΕΡΤ να προχωρήσει αμέσως μετά στη δημόσια προκήρυξη των θέσεων εργασίας. Για πρώτη φορά θα προσληφθούν στην ΕΡΤ συμβασιούχοι με δημόσια προκήρυξη των θέσεων, με εγκεκριμένες από το ΑΣΕΠ διαδικασίες και με πλήρη ισχύ αυστηρών ασυμβίβαστων με κάθε είδους σχέση εργασίας με άλλους φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και με ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι στην επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων των δημοσιογράφων θα συμμετέχουν ως μέλη της με πλήρη δικαιώματα, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και ταυτόχρονα εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ.

Πρέπει επίσης να τονιστεί, ότι όλοι όσοι προσληφθούν, αφ’ ενός θα έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους και αφ’ ετέρου θα αμείβονται εντός των νομίμως καθορισμένων ορίων, σε αντίθεση με το παρελθόν.

3. Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί επανειλημμένα υπόψη της ΕΣΗΕΑ χωρίς καμιά εκ μέρους της ουσιώδη αντίρρηση ή συγκεκριμένη πρόταση για επιπλέον ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφιοτήτων.

4. Αυτό που η διοίκηση της ΕΡΤ απορρίπτει, είναι το αίτημα της ΕΣΗΕΑ για την πρόσληψη και μονιμοποίηση του συνόλου των πρώην συμβασιούχων δημοσιογράφων, πέρα και έξω από τις πραγματικές ανάγκες της ΕΡΤ, πέρα από κάθε πλαίσιο νομιμότητας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και αξιολογικής κρίσης.

5. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι κατανοεί απολύτως το πρόβλημα των πρώην συμβασιούχων, όχι μόνον των δημοσιογράφων αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων. Γι’ αυτό και βρίσκεται σε σταθερή επικοινωνία με τους εκπροσώπους τους και για την ενημέρωσή τους και για την – εντός του πλαισίου νομιμότητας – υποστήριξή τους.

6. Τέλος, η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τον ζήλο και την αφοσίωσή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία και μετάδοση όλων των προγραμμάτων, μέχρι τη ενίσχυσή τους με τους συμβασιούχους, που σύντομα θα προστεθούν στη συνολική προσπάθεια. Γι’ αυτό και τους ευχαριστεί δημοσίως.