Επιστολή του διευθυντή της, Μάριο Καλαμπρέζι, δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Η επιστολή φέρει τον τίτλο «Δε φοβόμαστε, θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε την αλήθεια», και απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα υπογραμμίζει, μέσω του διευθυντή της, ότι «οι νέοι έχοντες την εξουσία, ασχολούνται, με τρόπο που δείχνει ότι υπάρχει εμμονή, με τη δουλειά των δημοσιογράφων της, αλλά αυτό δεν θα τρομάξει την La Repubblica». «Η εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των εφημερίδων γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επιθετική», γράφει ο Καλαμπρέζι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μια από τις κύριες αναφορές του, είναι στη δήλωση του Ντι Μάιο ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα ζητήσει από τις ιταλικές ΔΕΚΟ, να σταματήσουν να πληρώνουν καταχωρήσεις στον Τύπο, διότι με αυτό τον τρόπο, στην πραγματικότητα, εξυπηρετούνται προσωπικά συμφέροντα και εξασφαλίζεται φιλική μεταχείριση από τις εφημερίδες.

Ο Μάριο Καλαμπρέζι τονίζει ότι η La Repubblica είναι δεύτερη εφημερίδα σε πωλήσεις και πρώτη ειδησεογραφική πύλη στην Ιταλία. Προσθέτει, δε, ότι, κατά την άποψή του, το μοντέλο από το οποίο εμπνέεται η κυβέρνηση της Ρώμης, είναι εκείνο των πρώην ανατολικών χωρών και ειδικότερα, της Πολωνίας, όπου οι κρατικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να διαφημίζονται σε πολλές εφημερίδες.

Η La Repubblica, η οποία στήριξε με πεποίθηση τον Ματέο Ρέντσι όταν ήταν πρωθυπουργός, ζητά από τους αναγνώστες της να συνεχίσουν να την αγοράζουν και να της επιτρέπουν να προχωρήσει στο έργο της. «Για να μπορέσετε να ακούτε πάντα και μια άλλη εκδοχή των γεγονότων, ακόμη και αν κάποιες φορές είναι ατελής ή και εκνευριστική» γράφει, χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας.