Τη μνήμη του καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών Ευγένιου Σπαθάρη  θα τιμήσει αύριο η ΕΡΤ ψηφιοποιώντας και παρουσιάζοντας μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της εκπομπής «Η ιστορία των χρόνων μου», με τίτλο «Ευγένιος Σπαθάρης – 1959», σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

Ο καλλιτέχνης εστιάζει την αφήγησή του στο 1959, χρονιά – σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία. Όπως επισημαίνει, είναι η εποχή που ο κινηματογράφος κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και οι γειτονιές – εκεί που ο κόσμος αγκάλιαζε το θέατρο σκιών επί δεκαετίες – εκλείπουν η μία μετά την άλλη.

Αφουγκραζόμενος τις αλλαγές του καιρού του, ο Ευ. Σπαθάρης μεταφέρθηκε από τις αλάνες και τις μάντρες στις αίθουσες των κινηματογράφων, ανεβάζοντας με τεράστια επιτυχία παραστάσεις Καραγκιόζη.

Ο Ευ. Σπαθάρης κάνει εκτενή αναφορά στην παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», που παρουσίασε το 1959 στο Παρίσι προσκεκλημένος του «Θεάτρου των Εθνών», ενός διεθνούς ετήσιου φεστιβάλ.

Την αφήγησή του πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων στην Άνδρο από το βασιλικό ζεύγος, η εκτόξευση του σοβιετικού κοσμικού πυραύλου «Λούνικ», η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντουαϊτ Αϊζενχαουερ στην Αθήνα και οι πανηγυρισμοί για την ανεξαρτησία της Κύπρου, γεγονότα που ενέταξε με ευφάνταστο τρόπο στο θεματολόγιο των παραστάσεών του.

Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις Καραγκιόζη με τη χαρακτηριστική φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη.