Το πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης προβάλλει σε δύο συνέχειες, χθες το βράδυ και αύριο, ταινία που έχει ως θέμα τον διάσημο σοβιετικό κατάσκοπο Κιμ Φίλμπι (1912-1988).Η ταινία γυρίστηκε με την συνδρομή της ρωσικής υπηρεσίας Κατασκοπείας. Στην ταινία έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από τα απομνημονεύματα του Φίλμπι που έχουν τίτλο «ο Μυστικός μου πόλεμος», ενώ η γυναίκα του Φιλμπι Ρουφίνα Πούχοβα Φίλμπι, αναφέρεται σε άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της ζωής του διάσημου κατασκόπου.

Στην ταινία μιλάνε στελέχη της Ρωσικής Υπηρεσίας Κατασκοπείας, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της Υπηρεσίας Σεργκέι Ιβανόφ, ο μαθητής του Φίλμπι Γιούρι Καμπαλάντζε και πολλοί άλλοι.

Ο Φίλμπι, εργάστηκε επί 30 χρόνια στη σοβιετική κατασκοπεία και όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του πρώτου καναλιού της ρωσικής τηλεόρασης, χάρη στην δράση του αυτή ο κόσμος έγινε αυτός στον οποίο ζούμε σήμερα, καθώς η δράση του συνδέεται με όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα, με το σημαντικότερο όλων την νίκη των συμμάχων επί της φασιστικής Γερμανίας. Οι επιτυχίες που είχε η Σοβιετική Ένωση σε διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου- αναφέρεται στην ανακοίνωση- οφείλονται στις πληροφορίες που είχε μεταδώσει ο Φίλμπι για τα πολιτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Χάρολντ Αντρινα Ράσσελ Φίλμπι, που είχε το παρατσούκλι «Κιμ», το όνομα του ήρωα στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ήταν το πιο γνωστό μέλος της ομάδας σοβιετικών κατασκόπων που φοιτούσαν στο Κέιμπριτζ, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «ομάδα των πέντε του Κέιμπριτζ», ενώ υπήρξε η πιο επιτυχής ομάδα στην ιστορία της σοβιετικής κατασκοπείας.

Ο Φίλμπι άρχισε να συνεργάζεται με την σοβιετική κατασκοπεία το 1934. Κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου ο Φίλμπι εργάζονταν ως ανταποκριτής της εφημερίδας The Times, ενώ επιστρέφοντας στο Λονδίνο γίνεται μέλος της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας SIS (Secret Intelligence Service). Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται υποδιοικητής της βρετανικής αντικατασκοπείας, και στη συνέχεια, επικεφαλής του 9ου τμήματος της SIS, στην ευθύνη του οποίου ήταν η αντιμετώπιση της σοβιετικής και αντικομουνιστικής δραστηριότητας στην Μεγάλη Βρετανία.

Το 1963 κατέφυγε στην Σοβιετική Ένωση, ύστερα από μια μεγαλειώδη δράση καθώς άρχισαν να τον υποπτεύονται οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ότι ήταν κατάσκοπος των σοβιετικών. Στην Μόσχα γνώρισε την Ρουφίνα Ιβάνοβνα Πούχοβα την οποία και παντρεύτηκε. Στο διάστημα των 25 χρόνων που έζησε στην Σοβιετική Ένωση ο Φίλμπι εργάζονταν ως σύμβουλος και αναλυτής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε τομείς που είχαν σχέση με την δραστηριότητα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Φίλμπι πέθανε το 1988 και έχει ταφεί στο νεκροταφείο Κούντσεφσκι της Μόσχας.