Ήταν ίσως ο πιο διάσημος αστέρας της εποχής του βωβού κινηματογράφου, του οποίου η φασαρία στην οθόνη και ο χαρακτηριστικός τρόπος παιξίματος έστειλαν μια γενιά θεατών στα ουράνια και με τα στομάχια τους να πονάνε από τα γέλια. Ο Τσάρλι Τσάπλιν και οι ταινίες του άγγιξαν εκατομμύρια ανθρώπους, με τρόπους που μπορεί να μην τους είχαν αντιληφθεί.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν όμως εκτός από αστέρας του κινηματογράφου ήταν και ένας άνθρωπος όπως οι υπόλοιποι. Τώρα, μια νέα ταινία πρόκειται να δώσει φωνή στην ιδιωτική ζωή του, καθώς τέσσερα από τα παιδιά του με την τελευταία σύζυγό του Oona O’Neill μοιράζονται τις σκέψεις τους για την σκοτεινή πλευρά του πατέρα τους.

Το The Real Charlie Chaplin, που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου στις 18/2, αφηγείται την κρυφή ιστορία του πρώτου σούπερ σταρ κωμικού στον κόσμο, ο οποίος παντρεύτηκε τέσσερις φορές και φέρεται ότι είχε κοιμηθεί με περισσότερες από 2.000 γυναίκες.

Η σκοτεινή πλευρά του Τσάπλιν και η σχέση με τα παιδιά του

Τα πλάνα από το σπίτι απεικονίζουν έναν ηλικιωμένο κύριο να γελάει και να χαλαρώνει με την οικογένειά του με τον Ονίλ που ήταν ο μικρότερος γιο του και κατά 36 χρόνια νεότερος του, αναφέρει η The Mirror.

Αλλά ο γιος του Μάικλ, 75 ετών σήμερα, λέει: «Φοβόμουν κάπως τον πατέρα μου. Ήταν τόσο δυνατός που δεν μπορούσες του εναντιωθείς, γιατί αποκλείεται να είχε κάνει λάθος».

Ο Τσάρλι Τσάπλιν

Η αδελφή του Τζεραλντίν, 77, πρόσθεσε: «Ο πατέρας μου δεν ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν. Ήξερα ότι ήταν το ίδιο άτομο, αλλά δεν έμοιαζαν σε τίποτα – εκτός από όταν είχε κοινό. Τότε θα γινόταν ο Τσάρλι Τσάπλιν, αυτός ο άλλος άνθρωπος».

Από απένταρος διασημότητα

Γεννημένος στο Λάμπεθ του νότιου Λονδίνου το 1889, ο Τσάπλιν ήταν ένας απένταρος ηθοποιός που έπαιζε κυρίως σε μιούζικαλ όταν ταξίδεψε στις ΗΠΑ σε ηλικία 24 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα, συνήψε τον πρώτο του γάμο με τη 16χρονη ηθοποιό Mildred Harris στο Λος Άντζελες το 1918. Ο γάμος ήταν το αποτέλεσμα μιας εγκυμοσύνης η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο που τον έλεγαν Νόρμαν, αλλά πέθανε μόλις τρεις μέρες μετά τη γέννησή του και ο Τσάπλιν εγκατέλειψε γρήγορα την Harris. Όταν χώρισαν το 1920, η πρώην σύζυγός του ανέφερε την «ψυχική του σκληρότητα» μεταξύ των λόγων του χωρισμού τους.

Σε αυτό το στάδιο, το αστέρι του Τσάπλιν ήταν σε άνοδο και έκανε τεράστια επιτυχία στο κοινό με τις ταινίες The Kid και The Gold Rush, προσελκύοντας τεράστια πλήθη στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Το πάθος για τα μικρά κορίτσια και το πιο ακριβό διαζύγιο του Χόλιγουντ

Αυτό οδήγησε γρήγορα σε μια αυξανόμενη φήμη μεταξύ των νεαρών κοριτσιών, η οποία φαίνεται να θεωρήθηκε αποδεκτή από τον κύκλο του. Το 1920, εντόπισε τη 12χρονη Lillita Louis MacMurray στα γυρίσματα της ταινίας The Kid και αποφάσισε να την κάνει ηθοποιό. Εκείνη Άλλαξε το όνομά της σε Λίτα Γκρέι και πιστεύεται ότι την αποπλάνησε το 1924, όταν εκείνη ήταν 15 ετών και εκείνος 35 ετών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατηγορία για βιασμό ακόμη και τότε.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν και η Lillita Louis MacMurray

Ο σύντομος γάμος του ζευγαριού έληξε με ένα επιζήμιο διαζύγιο το 1927 και έναν διακανονισμό 625.000 λιρών – που πιστεύεται ότι αξίζει περίπου 38 εκατομμύρια σε σημερινά χρήματα και ήταν ο πιο ακριβός χωρισμός στην ιστορία του Χόλιγουντ εκείνη την εποχή.

Η Γκρέι κατέθεσε αίτηση για την επιμέλεια των δύο παιδιών τους και ισχυρίστηκε σκληρότητα και εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις στην αίτησή της, ενώ ο Τσάπλιν την ανέφερε ως «εκβιαστή και πόρνη».

Στα απομνημονεύματά της το 1966 «Η ζωή μου με τον Τσάπλιν», η Γκρέι έγραψε: «Ήμασταν παντρεμένοι στο Μεξικό γιατί ο Τσάρλι δεν ήθελε να ειπωθούν πολλά για τον γάμο. Στο δρόμο της επιστροφής στο τρένο είχε πολύ άσχημη συμπεριφορά. Στεκόμασταν στην πλατφόρμα ανάμεσα σε αυτοκίνητα ενώ το τρένο ταξίδευε και είπε, “Θα μπορούσαμε απλώς να τελειώσουμε όλη αυτή την κατάσταση αν απλώς πηδήξεις”».

Γνώρισε την 22χρονη πρώην παιδί-μοντέλο Paulette Goddard το 1932, αν και πολλοί έλεγαν ότι ήταν μόλις 17. Έμειναν παντρεμένοι από το 1936 έως το 1942, μετά τον οποίο η Goddard συμφώνησε να μην προβεί σε λεπτομέρειες για τη σχέση τους.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν και η Paulette Goddard

Μέσα σε ένα χρόνο μετά το διαζύγιο, μετακόμισε στην τέταρτη και τελευταία σύζυγό του Oona O’Neill, η οποία γέννησε οκτώ παιδιά και έμεινε μαζί του μέχρι το θάνατό του το 1977.

Ο Τσράλι Τσάπλιν και η Oona O'Neill

Η κόρη τους Τζέιν, 64 ετών, περιγράφει τη δύσκολη σχέση της μαζί του. «Ήταν απρόσιτος. “Ο πατέρας σου εργάζεται, μην τον ενοχλείς, θα χάσει την έμπνευσή του” – ο κόσμος μας περιστρεφόταν γύρω από την ευημερία του πατέρα μου», θυμάται.

«Μας ίπε ότι είχε αμφιβολίες σε όλη του τη ζωή. Πέτυχε το όνειρο της ζωής του, αλλά δεν νομίζω ότι ξεπέρασε ποτέ τις αμφιβολίες του. Ξεπερνάει κανείς ποτέ πραγματικά από πού έρχεσαι; Δεν νομίζω ότι σε αφήνει ποτέ».