Η σχέση του βασιλιά Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο ως «τρενάκι του λούνα παρκ» κι αυτό είναι απόλυτα αληθές, καθώς έχει περάσει από πολλά στάδια.

Το ζευγάρι γιορτάζει σήμερα την επέτειο του γάμου του, καθώς παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στις 9 Απριλίου του 2005, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας, ενώ ακολούθησε και η θρησκευτική ευλογία της ένωσής του στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με παρούσα τη βασίλισσα Ελισάβετ Β′.

Η σχέση του Καρόλου με την Καμίλα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τους σύστησε μια κοινή τους φίλη, η Lucia Santa Cruz, η οποία είχε, επίσης, σχέση με τον Κάρολο. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1971, ο τότε 22χρονος πρίγκιπας Κάρολος γνώρισε την 24χρονη Καμίλα Ρόζμαρι Σαντ, κόρη ενός αξιόλογου στρατιωτικού. Ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερή του, με δυναμική προσωπικότητα, αγαπούσε τα άλογα και το πόλο. Φλερτάρανε για 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο ο Κάρολος της έγραφε ερωτικές επιστολές και της μιλούσε στο τηλέφωνο κάθε βράδυ μέχρι το ξημέρωμα.

Τον Νοέμβριο του 1972 ο Κάρολος ήθελε να κάνει πρόταση γάμου στην Καμίλα, αλλά γνώριζε πως η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, δεν θα ενέκρινε ποτέ αυτή τη σχέση, καθώς η Καμίλα είχε πλούσιο ερωτικό παρελθόν και δεν άρμοζε στο παλάτι.

Οι δυο τους χώρισαν, όταν ο Κάρολος πήγε στο Ναυτικό. Όταν επέστρεψε, 8 μήνες μετά, τη βρήκε αρραβωνιασμένη με τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1973. Ο Κάρολος έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, καθώς ήταν πολύ ερωτευμένος μαζί της. Κράτησαν επαφή ακόμα και όταν εκείνος παντρεύτηκε την Νταϊάνα στις 29 Ιουλίου του 1981. Η Καμίλα ήταν καλεσμένη στον γάμο με τον γιο της, Τομ Πάρκερ Μπόουλς.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα φέρονται να άρχισαν να βλέπουν ξανά ο ένας τον άλλον το 1986, παρότι και οι δύο ήταν παντρεμένοι με παιδιά.

Η Νταϊάνα ζήλευε τη σχέση του συζύγου της με την πρώην του, Καμίλα. Η Νταϊάνα φέρεται να την αποκαλούσε συχνά ως «ροτβάιλερ», και ήταν η διαχρονική πέτρα του σκανδάλου του Μπάκιγχαμ. Η Καμίλα ήταν καταδικασμένη να βιώνει τη αποδοκιμασία μεγάλης μερίδας του βρετανικού λαού, κυρίως μετά τη συνέντευξη της Νταϊάνας στον Μάρτιν Μπασίρ και στο BBC, στην οποία δήλωσε «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο». Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους στις 9 Δεκεμβρίου 1992.

Μετά τον θάνατο της Νταϊάνας, το 1997, χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια, ώσπου ο τότε διάδοχος του θρόνου, Κάρολος, και η αγαπημένη του, Καμίλα, να κάνουν την πρώτη τους κοινή, δημόσια εμφάνιση σε ένα πάρτι γενεθλίων (της αδερφής της Καμίλας) στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου.

Όταν παντρεύτηκαν, τον Απρίλιο του 2005, η Καμίλα έλαβε τον τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης. Με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος έγινε βασιλιάς Κάρολος Γ’ και απένειμε στη σύζυγό του τον τίτλο της βασίλισσας. Οι νεόνυμφοι έκαναν μήνα του μέλιτος στο Μπαλμόραλ και στη κατοικία Birkhall, την οποία κληρονόμησε ο Κάρολος από τη γιαγιά του με τον θάνατό της το 2002.

Με την πάροδο του χρόνου η δημοτικότητα τόσο του βασιλιά Καρόλου όσο και της συζύγου του, βασίλισσας Καμίλας, έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν και ο Κάρολος και η Καμίλα είναι παντρεμένοι 19 χρόνια, ωστόσο είναι μαζί εδώ και 50 χρόνια. Είναι μια μακρά ιστορία αγάπης, που φαίνεται πως έχει αντέξει στον χρόνo και στις αντιξοότητες, ιδίως πια και μετά τη διάγνωση, τον Φεβρουάριο του 2024, καρκίνου του Καρόλου.

Η φετινή επέτειος του ζευγαριού είναι διαφορετική και το κλίμα στο παλάτι βεβαρυμένο από τις περιπέτειες της υγείας που αντιμετωπίζουν τόσο ο βασιλιάς Κάρολος όσο και η Κέιτ Μίντλετον. Επίσης φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών μετά από 73 χρόνια γάμου με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.